Recept | Zwarte bonen-linzenburgers

Een tijdje geleden kreeg ik van Bonduelle de uitdaging om peulvruchten te verwerken in een leuk recept.. Peulvruchten zijn goede vleesvervangers, omdat ze vol eiwitten en ijzer zitten. Zelf ben ik inmiddels ruim 5 jaar vegetariër, maar meestal koop ik gewoon vegaburgers. Ik heb ze één keer eerder zelf gemaakt, van kikkererwten, en ik weet wel nog dat ik dat superlekker vond!

Voor de peulvruchtenchallenge ging ik aan de slag met linzen en zwarte bonen, omdat ik die allebei enorm lekker vind. En met succes: de burgers zijn supergoed gelukt!

000020180330_120457

Benodigdheden (voor 5 à 6 burgers):

 • 300 g linzen
 • 65 g zwarte bonen
 • 60 g kruidenpaneermeel
 • Hamburgerbroodjes
 • 3 worteltjes
 • 1 tomaat
 • 1 rode ui
 • 1 ei
 • 1 theelepel citroensap
 • 2 teentjes knoflook
 • Handje bieslook
 • Slamix
 • Kruiden: chilipoeder, zout & zwarte peper
 • Harissa saus

Begin met het raspen van de wortel, in grove stukken. Snijd dan de bieslook fijn en pers de knoflook.

Spoel de bonen en linzen af met water, en laat ze goed uitlekken. Stamp deze dan fijn, in een tweede kom. Doe dit met een vork, niet met een keukenmachine. Voor de structuur van de burger is het namelijk lekker als er nog wat grovere stukken in zitten.

Meng dan de geraspte wortel, bieslook en knoflook met het peulvruchtenmengsel. Doe hier de paneermeel, het ei, het citroensap en de kruiden bij. Roer dit nog even door met een vork, zodat het ei goed gemengd is. Ga dan met je handen bolletjes draaien. Je zult zien dat dit heel goed gaat, want het mengsel is lekker plakkerig.

Druk de balletjes dan plat, zodat je platte burgers krijgt. Verhit dan een klontje boter in een koekenpan en bak de burgers tot ze krokant zijn. Bij mij duurde dit zo’n 5 à 10 minuten, maar het is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je vuur staat.

0000020180330_122320

Doe de hamburgerbroodjes 2 minuten in de grill. Snijd ondertussen de tomaat en rode ui. Beleg de hamburgerbroodjes eerst met een laagje sla, dan de burger, dan de tomaat en rode ui, en maak het geheel af met de saus. Ik vond harissa hier het lekkerste, maar je kunt hier natuurlijk ook gewoon je eigen favoriete saus voor gebruiken.

5 à 6 burgers is natuurlijk wel heel veel om in één keer op te eten, want deze peulvruchtenburgers vullen enorm. Ik vries ze daarom altijd in, superhandig als je de volgende keer weer een lekkere zelfgemaakte burger wil eten!

0000020180330_120444

000020180330_120543

Maak jij wel eens zelf burgers?

Advertenties

3 gedachtes over “Recept | Zwarte bonen-linzenburgers

 1. Hoi Lindy,

  Wat leuk om jouw recepten te lezen. Je legt het duidelijk uit en jouw enthousiasme/passie spat er vanaf. Ga zo door, ik blijf jou volgen.

  Groetjes Reggy

 2. Wat ontzettend leuk. Onlangs heb ik ook linzenburgers gemaakt alleen zagen ze er niet net zo goed uit als de jouwe 😄 (teveel haver) en leuk om ze ook zo te verwerken. Zeker vleeseters zijn dan denk ik ook eerder geneigd om ook eens te proeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s