Blog | Afvalupdate: als het even niet meer lukt.

In augustus 2016 begon ik (weer) met afvallen. De knop ging om. Ik weet niet waar het vandaan kwam, maar ik had een tórenhoge motivatie. Gezond eten ging me goed af, ik pakte het sporten weer op en het kostte me weinig moeite om ‘slechte dingen’ te laten staan. Mijn doel was 15 kilo afvallen. Een reëel doel.

Op de sociale media van mijn blog was ik daar in het begin nog niet zo open over. Voornamelijk omdat een stemmetje in mijn achterhoofd riep “maar wat als het nou weer mislukt?“. Ergens in oktober, toen er tien kilo (!) af was, durfde ik voor het eerst iets te delen over het afvallen, op Instagram.

Tijd voor een eerlijke, persoonlijke update. Een update over mijn poging om af te vallen.. Spannend om dit te delen! Ik zat namelijk al een hele tijd niet lekker in m’n vel. Ik was 8 à 9 kilo aangekomen, kleren zaten niet meer lekker en ik voelde me gewoon niet goed. In augustus besloot ik dat het écht anders moest, en dat gebeurde. Ik ging weer gezond eten en begon weer met sporten. En het ging me goed af, véél beter dan verwacht. Inmiddels zijn we 8 weken verder en kan ik héél trots zeggen dat er 10 (ja, TIEN!) kilo af is. Wat ben ik blij, wat voelt dát goed! Ik ben er nog niet, want ik wil nog wat afvallen én ik moet op zoek naar die balans tussen gezond eten en cheaten. En dat vind ik altijd héél lastig.

Op dat bericht kreeg ik een bizarre hoeveelheid berichtjes en reacties. Ik vond daar veel steun in, en bleef wekelijks afvalupdates delen.

Een tijdje later deelde ik ook twee persoonlijke blogs, over hoe ik niet lekker in mijn vel zat en ben gaan afvallen; en over hoe ik dat had aangepakt. De reacties, berichtjes en complimentjes stroomden binnen. Echt bizar hoeveel die blogs in werking hebben gezet. Maar ik wil niet alleen de mooie kanten delen, en daarom deel ik nu ook deze blog.

Ik bleef hangen

Want ergens in november kwam een punt dat ik “bleef hangen”. Zowel het getal op de weegschaal, als de motivatie in mijn hoofd. Een soort plateau, waar je even doorheen moet. En op dat punt zat ik na 12 kilo. Het lukte gewoon even niet meer. Zo makkelijk als die eerste tien kilo er af gingen, zo moeilijk gaan de laatste vijf.

En ik weet best dat 12 kilo afvallen al best een mijlpaal is, maar ik wilde graag nog 3 kilo afvallen. Het leek zo weinig, maar het lukte me gewoon niet. Ik viel niet af en ging uit frustratie weer allerlei slechte dingen eten. Een paar keer riep ik “oké en nu is het afgelopen, ik ga weer gezond eten” en dat hield ik dan weer drie dagen vol. En we kennen allemaal wel de “ik heb het verpest”-gedachte. Als het eenmaal fout gaat, gaat het bij mij ook goed fout. Niet één koekje, maar een half pak koekjes. Dat soort taferelen.

Ook dat deelde ik op sociale media. En óók daar kreeg ik heel veel lieve reacties op. Er bleken héél veel mensen te zijn die zich in mijn verhaal herkenden. En dat deed goed.

Ik vond het eerst best lastig om open te zijn over mijn afvalproces en de moeilijkheden die ik tegenkom, maar sinds ik eenmaal over die drempel heen ben gestapt, vind ik het zó fijn. Ik krijg zóveel lieve berichtjes, tips en een belachelijke dosis motivatie van jullie. Dat is zo tof en bijzonder, dat had ik zo niet verwacht! Ik haal er zoveel steun uit! Het is fijn om met elkaar te kunnen delen waar je tegenaan loopt, of wat je lastig vindt, of juist mijlpalen te vieren.. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent.

Maar alsnog lukte het gewoon niet. Ik bleef rond hetzelfde gewicht schommelen. Het gezonde eten en het ongezond snacken wisselden elkaar razendsnel af.

Daarnaast speelden er ook nog wat psychische problemen (en nog steeds!), waardoor gezond eten niet altijd een prioriteit was/is. Ik vond het belangrijker om mijn hoofd boven mijn lichaam te verkiezen. Eerst goed voor mezelf zorgen, afvallen komt later wel.

Vreetfestijn

En inmiddels was de maand december aangebroken. En december bracht een hoop chocolade en andere lekkere dingen met zich mee. Ik vind altijd dat je daar ook van mag genieten. Eet die chocoladeletter, houd je niet in bij het Kerstdiner. En ook de dag na Kerstmis mag je best nog een kerstkoekje nemen. Eerlijk is eerlijk? December was een vreetfestijn. In het nieuwe jaar zou ik wel weer wat strikter zijn met gezond eten, sprak ik met mezelf af.

Zo gezegd, zo gedaan. Of niet? Op 1 januari deelde ik mijn doelen.

Mijn goede voornemens? Nog wat strakker in mijn vel zitten, oftewel de kerstkilo’s + nog 3 kilo afvallen.

In december was ik 2 à 3 kilo aangekomen, dus in totaal “moest” ik nu nog zo’n 5 à 6 kilo afvallen. En vol goede moed ging ik dan ook het nieuwe jaar in. Met die goede voornemens en een frisse dosis motivatie.

Het lukt gewoon niet

Maar hoe hard ik ook riep dat ik weer gezond wilde gaan eten en die laatste kilo’s wilde afvallen, het lukte me gewoon niet. Enorm frustrerend. En uit frustratie begon ik dus weer allerlei onnodige dingen te eten. Niet altijd per se ongezonde dingen, maar wel onnodige dingen. Zo nam ik bijvoorbeeld soep en 2 crackers met kaas als lunch, maar at ik daarna nóg vier crackers met kaas. En een appel. En nog een boterham met hagelslag. You get the point.

Maar ook de ongezonde dingen liet ik niet liggen hoor. Chips, chocolade, nootjes, noem maar op. En hoe meer ik het getal op de weegschaal zag oplopen, hoe gefrustreerder en minder gemotiveerd ik werd. Een tijdje stond ik iedere ochtend op de weegschaal om te kijken wat de schade was. Absurd gewoon. Maar het leek soms gewoon alsof die torenhoge motivatie maanden geleden ergens is blijven hangen, en dat vond ik zo frustrerend.

En ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan: 12 kilo afgevallen, maar inmiddels weer 4 kilo aangekomen. Verdomme.

Ik zou willen dat gezond eten oppakken zo gemakkelijk zou zijn als hoe het in augustus vorig jaar voor me was. Maar dat is de realiteit: soms gaat het gewoon even niet zoals je zou willen. En dat is oké, denk ik.

Vallen en opstaan

Hoe meer ik de weegschaal loslaat, en hoe meer ik het hele proces van afvallen en alles wat daarbij hoort, omarm – in plaats van mezelf straffen en boos zijn als het even tegenzit en niet lukt – hoe beter dat het afvallen zal gaan, en ook zal gaan lukken. De weegschaal en je gewicht zeggen niet alles. Die kilo meer of minder?! Dat is slechts een getal, wat niets zegt over hoe goed je in je vel zit of hoe je je op dat moment voelt.

En afvallen is een proces met ups en downs. Het gaat met vallen en opstaan. Goede en slechte dagen. En het is zo belangrijk om dat te accepteren, te omarmen. Verlies niet de moed door die slechte momenten. Lukt het even niet? Dat is oké. Het hoort erbij. Zie het niet als falen. En geef niet op! Ja, heel simpel gezegd zo, maar het mij kostte héél wat tijd voordat dit tot mij doordrong. En ik vind dat nog steeds heel moeilijk.

Omarm het héle proces. Mijlpalen, maar ook moeilijkheden. Vallen hoort erbij. En vallen is niet erg, als je daarna maar opstaat. En doorgaat. Misschien dan wel met geschaafde knieën van die val, maar het is belangrijk dat je niet blijft liggen. Zelfs als je weer 4 kilo bent aangekomen. En dát ga ik proberen te onthouden.

Herken je jezelf hierin? Tips en gedachtes zijn heel erg welkom!

Advertenties

6 gedachtes over “Blog | Afvalupdate: als het even niet meer lukt.

  1. Prachtig verwoord, ik weet hoe moeilijk het is.Als de tijd rijp is lukt het je zeker weer,en anders niet je ziet er zo ook best wel mooi uit

  2. Ik denk dat iedereen die ooit heeft geprobeerd om wat kilo’s te verliezen, zich herkent in dit verhaal. Ik probeer momenteel zelf ook nog enkele kilo’s te verliezen maar krijg die knop naar gezonder eten ook moeilijk omgedraaid. Het lukt enkele dagen maar tijdens het weekend kan ik me nooit inhouden…

  3. In heb precies hetzelfde!! Zo lastig, toch elke dag op die weegschaal gaan staan terwijl je weet dat je sws zwaarder bent omdat je de dag ervoor veel gegeten hebt.. En dan zeggen; zie je wel.. En daarbij keihard balen. Ik probeer het ook wat los te laten en weer het goeie rimte te vinden maar dat valt nog niet mee, vreetfesteinen zijn er nog steeds. Probeer wel steeds weer de draad op te pakken (inmiddels voor de 100e keer). Hopelijk gaat het nu goed, let’s do this! We hebben al eerder laten zien dat het kan dus nu ook er weet tegenaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s