Blog | Gezonder eten & afvallen: zó gaan die goede voornemens lukken!

2018! Nieuw jaar, nieuw begin. Een frisse start. Mijn goede voornemens? Nog wat strakker in mijn vel zitten (lees: de kerstkilo’s + nog 3 kilo afvallen!).

Ook ik heb me in december éven laten gaan.. Chocoladeletters, pepernoten, kerstchocolaatjes, kerstkoekjes, wijntjes en natuurlijk uitgebreide kerstdiners. Genieten! Maar hoe pak je dat gezonde eten nou weer op in januari? Hoe kun je die stap zetten naar een gezonde leefstijl? En nog belangrijker: hoe houd je die gezonde gewoontes vast?

Mijn adviezen op een rijtje.

Allereerst: zet het woord ‘diëten’ uit je hoofd. Schrap het uit je woordenboek. Ja, met behulp van een dieet val je af. Maar een dieet is tijdelijk. En wat gebeurt er nou vaak als een dieet is afgelopen? Mensen vervallen weer in hun oude eetgewoontes en zijn binnen mum van tijd weer terug bij af. Als je het mij vraagt, heeft diëten op lange termijn dan ook helemaal geen zin.

Veel beter is daarom om je eetgewoontes aan te passen. Zoek je eigen weg in het gezonde eten, en maak het tot een gewoonte. Je zult zien dat het dan steeds makkelijker wordt. Vervang dat koekje bij de koffie bijvoorbeeld door wat worteltjes of een appel. Je zult zien dat je op den duur helemaal niet meer naar een koekje grijpt, maar gewoon naar iets gezonds. Echt belangrijk is dat je dingen vindt die jij zelf lekker vindt. Zo houd ik helemaal niet zo van pure yoghurt, maar vind ik yoghurt met stukjes appel en kaneel dan wel weer héérlijk.

Ten tweede: stel een concreet doel. Dus niet ‘ik wil afvallen’ maar bijvoorbeeld ‘ik wil 5 kilo afvallen’ of ‘ik wil 15 kilo afvallen’. Het beste is zelfs om daar nog een tijd aan te verbinden, dus bijvoorbeeld ‘ik wil 5 kilo afvallen voor de zomervakantie’. Wees daar wel realistisch in. Vijf kilo afvallen binnen één maand is niet heel realistisch, maar die vijf kilo voor de zomer is hartstikke haalbaar.

En laat de weegschaal los. Echt. Stap niet iedere dag op die weegschaal, dat heeft echt geen zin. Spreek met jezelf een vast moment af, bijvoorbeeld ‘iedere zaterdag’ of ‘tweewekelijks op woensdag’. Schrijf je gewicht en/of de afgevallen kilo’s ook op, houd dat bij. Zo heb je zelf overzicht. Je zult zien dat dit bijhouden jezelf ook weer stimuleert om door te gaan.

Heel belangrijk: verbied jezelf niet álles. Je hoeft echt niet alles wat ‘ongezond’ is te laten liggen. Het is echt niet zo dat je alleen afvalt als je op water en slablaadjes leeft, integendeel. Je mag best een keer snoepen. Maar ook belangrijk: sla daar niet in door. Iedere dag ‘even een stuk chocolade’ is natuurlijk een beetje too much.

Mijn vijfde advies: zoek een maatje. Iemand waarmee je samen wilt gaan afvallen. Zo heb je steun aan elkaar en kun je dingen met elkaar delen, zoals momenten waarop het even tegenzit, of juist de blijdschap na het weegmoment. Samen afvallen houdt je ook gemotiveerd, en zo heb je een stok achter de deur. En naast dat je elkaar kunt motiveren, is het ook een stuk gezelliger.

Beweeg meer. Beweging is enorm belangrijk, iedere dag. Ga na de lunch of het avondeten eens een rondje wandelen, in plaats van op de bank te ploffen. Neem de trap in plaats van de lift. Pak de fiets in plaats van de auto. Vind een sport die je leuk vindt. Probeer ook hier je eigen weg in te vinden. De één gaat graag naar de sportschool, de ander doet liever thuis workouts. De één wandelt liever, de ander pakt liever de fiets of trekt zijn/haar skeelers aan. Probeer iets te vinden wat bij jou past. Zo ga je bewegen ook leuk vinden.

Begin vandaag nog. Niet morgen. We kennen het ‘ik begin na het weekend wel’ waarschijnlijk allemaal wel. Het hoeft niet per se ochtend of maandag of 1 januari te zijn om te beginnen met goede voornemens. Begin nu.

En tenslotte enkele tips van mij over gezond(er) eten:

  • Eet zo min mogelijk suiker. Laat bijvoorbeeld dat lepeltje suiker in de thee of die schep suiker door de rijstepap weg.
  • Eet minder koolhydraten. Dat betekent dus minder brood, rijst, pasta, aardappelen enzovoorts. Of vervang bijvoorbeeld wit brood, witte rijst en witte pasta voor de volkoren variant.
  • Drink zo min mogelijk calorieën. Drink dus vooral water, thee (zonder suiker!) en pure koffie (zonder suiker!). Wil je toch eens frisdrank drinken, kies dan voor een light of zero variant. En ook belangrijk: matig met alcohol. Daar zitten namelijk enorm veel calorieën in.
  • Eet zo min mogelijk uit ‘pakjes en zakjes’. Daar zitten namelijk vaak onnodige suikers, vetten en zouten in.
  • Eet veel groenten! Groenten zijn gezond, bevatten relatief weinig calorieën maar wél veel voedingsstoffen.

Ik ben wel eens benieuwd: wat zijn jouw goede voornemens? En hoe ga je die proberen te bereiken?

Voor meer inspiratie kun je mijn persoonlijke afvalverhaal en/of de manier waarop ik 12 kilo ben afgevallen, lezen.

Overigens wil ik wel nog benadrukken dat bovenstaande tips gebaseerd zijn op mijn persoonlijke ervaring. Het is niet gebaseerd op advies van deskundigen of diëtisten. Het zijn dingen die voor mij goed werk(t)en en mij geholpen hebben, en daarom dingen die ik graag met jullie wil delen. Het is dus geen professioneel advies over afvallen.

Advertenties

5 gedachtes over “Blog | Gezonder eten & afvallen: zó gaan die goede voornemens lukken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s