Blog | Ik ging afvallen… Opnieuw. – Deel II

In het eerste deel over afvallen deelde ik dat ik het me na jaren “worstelen” met mijn gewicht, éindelijk lukte om de knop om te gooien. De laatste tijd kreeg ik vaker de vraag: “Hoe ben je dan zoveel afgevallen? Wat is je geheim?”. En daar ga ik in deze tweede blog op in. Ik neem jullie wat dieper mee in mijn afvaltraject en vertel jullie aan welke basisprincipes ik aan vasthield en waar ik allemaal tegenaan liep.

Om te beginnen: ik heb geen geheim. Echt, er is geen geheim, wonderbaarlijk pilletje of drankje waardoor je afvalt. Ik geloof bijvoorbeeld ook niet in (extreme) diëten, omdat je vaak ziet dat mensen na een dieet-periode hun oude eetgewoontes weer oppakken, en dan na een tijdje weer terug bij af zijn (of zelfs nog verder van huis). Ik geloof in het aanpassen van je hele leefstijl, van je eetgewoonten. Op die manier val je af, en nog belangrijker: kun je ervoor zorgen dat die kilo’s eraf blijven.

Ik heb dus ook geen dieetmethode gebruikt, maar ik heb wél een aantal principes die ik zelf, op basis van gezond verstand, gehanteerd heb (en nog steeds hanteer).

 • Ik doe aan “foodpreppen”. Dat houdt in dat ik voor (bijna) iedere maaltijd en snackmoment mijn eten al klaar heb staan in een bakje. Zo houd ik controle over de portie die ik neem en weet ik zeker dat ik gezond eet. Makkelijk, maar voor mij ook dé manier om gezond te eten. Als je honger hebt, is het namelijk vaak makkelijker om naar iets ongezonds te grijpen, dan een gezonde salade klaar te maken. En door te foodpreppen, voorkom ik dat.

 

 • Ik ben vaker gaan bewegen. Dat klinkt misschien heel simpel, maar scheelde voor mij al gauw zo’n half uur of zelfs een uur extra beweging per dag. Probeer daar je eigen manier in te vinden: pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets in plaats van de auto. Of ga ’s avonds nog een extra rondje wandelen met de hond. Zo liep ik iedere dag van het station naar de universiteit (in plaats van de bus te pakken), pakte ik regelmatig de fiets en liet ik wat vaker de hond uit.

 

 • Ik eet doorgaans alleen ’s morgens fruit. Er wordt veel geschreven over dat fruit juist veel (natuurlijke fruit)suikers bevat en daarom houd ik het bij minimaal één en maximaal twee stuks fruit per dag. Vaak neem ik één stuk fruit bij het ontbijt en één stuk bij mijn eerste snackmoment (rond 10 uur). Kijk daarnaast uit met bijvoorbeeld smoothies als tussendoortje: zo bevat een smoothie met een banaan, appel en bosvruchten heel wat meer calorieën dan wanneer je enkel een appel neemt als tussendoortje.

 

 • Het avondeten is het laatste wat ik eet op een dag. Dat is misschien even lastig als je gewend bent om ’s avonds nog een snack te nemen, maar het went snel. Ik deed dit niet omdat het per definitie slecht is om ’s avonds nog te eten, maar omdat het voor mijn gevoel niet nodig was om ’s avonds nog iets te eten. Ik heb dan 5 eetmomenten gehad en zeg nou zelf, vaak plof je op de bank neer en beweeg je nauwelijks meer. Wel drink ik ’s avonds vaak nog een kopje thee of koffie. En er zijn ook uitzonderingen hoor: soms neem ik wel gewoon nog een snack omdat ik daar simpelweg zin in heb, of omdat ik ’s avonds wél nog de deur uit ga.

 

 • Zin in een reep chocolade of een zak chips? Drink een glas water en loop even een blokje om. En ja, dat is écht zo simpel als dat het klinkt. Je zult zien dat die “honger” vaak gewoon verveling of zin in eten is. Probeer je daar overheen te zetten.

 

 • Kook zelf, in plaats van uit pakjes en zakjes. Dat is niet alleen lékkerder, maar ook gezonder. Vaak zitten er namelijk onnodige suikers in bijvoorbeeld kant-en-klare pastasauzen of soepen. Maar ook bijvoorbeeld in dingen als muesli zitten veel “verborgen” suikers. Leer daarom ook verpakkingen te lezen. Verpakkingen zijn namelijk vaak misleidend. Naast “suiker” zijn er namelijk nog een heleboel andere benamingen voor suiker, die wat meer verborgen zijn: “dextrose”, “fructose”, “fruitsapconcentraat”, “glucose”, “appelsapconcentraat” en “glucosestroop”, om er een paar te noemen. Zo blijkt die reep peperkoek die zo gezond leek, ineens toch heel veel suiker te bevatten. Hetzelfde voor bijvoorbeeld muesli of oploskoffie, en zo nog héél veel meer dingen.

 

 • Eet veel groenten! Voor mij is het misschien wel makkelijk praten omdat ik van groentes houd, maar eet veel groentes. Groenten zijn gezond, bevatten relatief weinig calorieën maar wél veel voedingsstoffen. Ook eet ik veel rauwe groenten als snack of bij het avondeten. Denk aan rauwe paprika, worteltjes, komkommer, tomaatjes. Heerlijk! Ik probeer dan eigenlijk ook altijd om tijdens het avondeten ongeveer de helft van mijn bord te vullen met groenten.

 

 • Vaak baseer(de) ik mijn maaltijden op het principe van koolhydraatarm eten. Voor mij hield dat in dat ik zo min mogelijk brood, rijst, pasta en aardappelen at. Maar wat eet je dan, zou je denken. ’s Morgens vaak yoghurt met fruit, ’s middags een groene salade of pannenkoekjes en ook ’s avonds zijn er genoeg alternatieven voor die Hollandse aardappel. Zo ligt mijn bord vaak voor meer dan de helft vol met groenten, zoals bijvoorbeeld deze chili sin carne. Begrijp me niet verkeerd: die koolhydraten zijn niet per definitie ongezond, maar voor mij werkt koolhydraatarm eten gewoon goed. Het is echter ook niet zo dat ik nóóit koolhydraten at, absoluut niet. Maar ik eet ze wel in beperkte mate. Als je ervoor kiest om minder koolhydraten te eten, zorg dan wel voor voldoende vetten. Eet niet alles mager of 0% vet, want vetten dienen dan juist als je brandstof.

 

 • Drink geen (of zo min mogelijk) calorieën. Calorieën drinken is zonde, vind ik zelf. Daarom drink ik zo veel mogelijk water (soms met een druppeltje Karvan Cevitam, gewoon omdat dat nét wat lekkerder is), (groene) thee en vaak maximaal één kopje koffie per dag. Ook alcohol is een échte boosdoener als je probeert af te vallen. Het bevat nou eenmaal veel calorieën. Mede daarom ben ik een tijdje volledig gestopt met het drinken van alcohol. Ik vond het namelijk heel scheef om bezig te gaan met afvallen, maar vervolgens wel ieder weekend een hoop calorieën weg te tikken. Inmiddels heb ik daarom al meer dan drie maanden niet gedronken.

 

 • Blijf niet tussendoor aan het snoepen. Bedenk je eens hoeveel extra’s je “zo tussendoor” in je mond steekt. Een zak snoep tijdens het autorijden, tijdens het koken alvast het één en ander proeven, of die zak chips die ineens wel heel snel leeg is tijdens het tv kijken. Naast mijn drie hoofdmaaltijden heb ik twee snackmomenten (één ’s morgens, één ’s middags) en daar blijft het ook bij. Oké, soms neem ik ’s avonds ook nog een snack, maar verder probeer ik tussendoor niet te “snoepen”. Leer dan ook om nee te zeggen. Heel simpel. Dingen als “even proeven” hier en “even een stukje taart” daar, zijn vaak de boosdoener voor die extra kilo’s. Natuurlijk hoef je jezelf niet alles te ontzeggen, absoluut niet. Maar probeer daar wel maat in te houden.

Maar om eerlijk te zijn, het aller-, allermoeilijkste vind ik om balans te vinden. De laatste jaren heb ik namelijk een ingewikkelde “relatie” met eten. Het is voor mij het ene uiterste, of het andere – een middenweg bestond niet. “Gezonder eten” betekende voor mij dat álles wat in de categorie “ongezond” viel, verboden werd. Geen chips, koekjes, ijsjes, taart, frisdrank, helemaal niets. Zelfs een bordje pasta liet ik staan, want veel koolhydraten.

Het gevaar daarvan is dat de cravings naar iets lekkers zich zó opstapelen, dat áls ik het dan eens toelaat om iets lekkers te eten, ik alle remmen los gooi. Niet één blokje chocolade, maar een halve reep. Niet één koekje, maar driekwart van een pak. Echt het andere uiterste dus.

Pas sinds een paar maanden ben ik daarom écht bewust bezig met daar een balans in te creëren. En die balans heeft vooral te maken met je mindset. Een stukje chocolade, een koekje of een plakje cake: het mag bést. Juist dát maakt dat die gezonde leefstijl ook gewoon goed vol te houden is. ik durf op dit moment, na ruim drie maanden, voorzichtig te zeggen dat het steeds beter gaat. De gedachte “nu heb ik het verpest”, gevolgd door een fikse eetbui “omdat het toch al verpest is”, wuif ik voortaan weg. Voel je niet schuldig na het eten van iets “ongezonds”. Want één stukje taart, een groot bord pasta, een pizza of een lekkere ijscoupe op z’n tijd mag best. Echt.

In mijn “dieet” (zo wil ik het helemaal niet noemen) hanteer(de) ik dan ook slechts één regel: alles mag. Sinds ik op m’n eten aan het letten ben, heb ik bijvoorbeeld een avondje onbeperkt tapas gegeten, een uitgebreide brunch en een barbecue gehad, snoepjes, chocolade en zelfs donuts gegeten, een high tea gedaan, chocoladeletters en pepernoten gegeten. En zo voelde ik me ook helemaal niet schuldig over het stukje oreo cheesecake dat ik op de verjaardag van mijn broertje at. Straf jezelf daar niet voor. Die “cheats” zorgen er juist voor dat het vol te houden is. Het brengt balans in die gezonde leefstijl.

En daarom vind ik diëten dan ook grote onzin. Een dieet is vaak tijdelijk. Het is belangrijk om het gezonde eten tot een gewoonte te maken, om je leefstijl aan te passen. En het allerbelangrijkste? Zoek een manier die voor jou werkt. Die voor jou vol te houden is. Zoek die balans tussen gezond eten en snoepen, op een manier dat het voor jou geen last meer is, maar gewoon goed te doen is. En dan zal je zien, dat het na een tijd vrijwel geen moeite meer kost om gezond te blijven eten. Echt!

Overigens wil ik wel nog benadrukken dat dit mijn persoonlijke ervaring is. Het is niet gebaseerd op advies van deskundigen of diëtisten. Het zijn dingen die voor mij goed voel(d)en en daarom basisprincipes waar ik zelf aan vasthield/vasthoudt. Dat betekent dus niet dat bovenstaande dingen voor iedereen zomaar gelden.

Advertenties

6 gedachtes over “Blog | Ik ging afvallen… Opnieuw. – Deel II

 1. Je vertelt het idd heel duidelijk dit werkt voor jou het beste. Uiteindelijk gaat het ook om wat jij zegt bewegen en opletten wat je naar binnen werkt. Ik ben nu 3 maanden zonder hond en beweeg gewoon bijna meer dan de helft minder dan dat ik voorheen deed. Maar eet wel hetzelfde, daar moet ik dus echt een valans in zien te vinden want wat ik eet is niet te veel. Al is het laatste weken uit frustratie daarom dat ik dus wel vaker een zak chips opentrek. Maar dat komt wel weer goed. Verhalen zoals de jouwe maken je soms weer even wakker en besef je dat je weer even beter je best moet doen. 😇Dank voor je verhaal. AJKRJH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s