Recept | Speculaas-appelcake met pepernoten

Bij Sinterklaas horen een heleboel lekkernijen. Vaak zit je na 5 december dan ook te kijken met een berg pepernoten, een stapel chocoladeletters en ander overgebleven snoepgoed. Door die overvloed aan snoepgoed kwam er een ideetje in me op om pepernoten en speculaas te combineren met een herfstig stuk fruit: appels! Het werd een echte herfstige Sinterklaascake. En die bleek een gróót succes op de jaarlijkse Sinterklaasavond van onze familie. Vandaag deel ik het recept met jullie.

Benodigdheden:

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 150 g suiker
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 100 g pepernoten
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 5 speculaasjes
  • 1 grote appel

Mix de boter zacht en voeg dan de suiker toe. Mix tot het een luchtig en romig mengsel wordt. Voeg één voor één de eieren toe; doe het volgende ei er pas bij als het vorige ei geheel is opgenomen in het mengsel. Zeef dan het zelfrijzend bakmeel en meng dit door het mengsel. Voeg tenslotte de koek- en speculaaskruiden toe en meng alles goed door elkaar. Maal nog zo’n 30 gram van de pepernoten tot kruimels en meng dit door het beslag heen.

Schil de appel dan en snijd ongeveer de helft ervan in grove stukken. Snijd de andere helft (of iets minder dan de helft) in plakjes voor bovenop de cake. Om te bakken gebruik ik het liefst Jonagold appels.

Breek dan 3 of 4 speculaasjes in grove stukken en roer deze samen met de appelstukjes en driekwart van de overige pepernoten door het cakebeslag. Vet een bakvorm in en schep het cakebeslag hierin. Leg de appelschijven hierop en strooi hier de overgebleven pepernoten overheen. Breek de rest van de speculaasjes in grove stukken en druk deze ook in de bovenkant van de cake. Strooi eventueel nog wat koek- en speculaaskruiden over de bovenkant

Plaats de cake dan 50 à 60 minuten in een heteluchtoven van 180 °C. Let op dat de cake ook van binnen goed gaar is. Dit controleer je door een satéprikker in de cake te steken; als de prikker droog en schoon blijft, is de cake gaar.

000020171202_145817

Heerlijk toch?! Nog even nagenieten van al dat lekkers..

Advertenties

2 gedachtes over “Recept | Speculaas-appelcake met pepernoten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s