Blog | Ik ging afvallen… Opnieuw. – Deel I

Al heel lang is gewicht iets dat voor mij héél belangrijk is. Vroeger was ik altijd wel het dikke(re) kind en vooral op de basisschool en middelbare school gaat dat gepaard met vervelende, gemene opmerkingen. En ook de afgelopen jaren kreeg ik nog regelmatig opmerkingen naar m’n hoofd geslingerd. Hoe klein, subtiel of ‘grappig bedoeld’ ook, zo’n opmerkingen kwetsen. Ik droeg nóóit strakke kleding en een bikini vond ik vre-se-lijk, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Vooral de laatste drie à vier jaar was ik zwaarder dan ooit. Mijn gewicht schommelde enorm, dan viel ik weer twee kilo af, dan kwam ik weer drie kilo aan.. Maar op de één of andere manier vond ik nooit de wilskracht en het doorzettingsvermogen om écht iets aan mijn gewicht te doen, ondanks dat ik er écht mee zat.

Tot in 2015. In september 2015 begon ik mezelf steeds meer te verdiepen in gezond eten, en stond ik (met plezier!) vijf keer per week in de sportschool. Ik had een vast, vertrouwd ritme en zo kostte het niet bizar veel moeite om me aan gezonde eetgewoontes te houden. In een paar maanden tijd viel ik 7 kilo af en ik zat lekker in mijn vel. Wat voelde dát goed, die paar kilo minder.

In februari 2016 verruilde ik Nederland voor Australië. Een grote switch. Compleet uit mijn comfort zone. Eenmaal in Australie, kwam ik in een soort foodheaven terecht. Ik denk dat mijn blogs van die tijd er wel een goed beeld van geven.. donut stores, chocolade bars, gebak, chocoladerepen.. Kortom: heel veel eten.

Het leek wel alsof ik mijn vertrouwde gezonde eetgewoontes en het ritme dat ik had, vergeten was in mijn koffer te stoppen. Ik kwam in een soort vakantiemodus – het idee dat je je lekker even kunt laten gaan, want je bent immers op vakantie dus je mag best even genieten. Maar mijn “vakantie” duurde zes maanden lang. Daarnaast was ik veel op pad en van een ritme was weinig sprake. En regelmaat was voor mij juist dé manier om gezond te leven.

Na een tijdje realiseerde ik me maar al te goed dat mijn levensstijl hier niet zou kunnen. Met de angst dat ik zoveel zou aankomen dat niemand me meer zou herkennen bij terugkomst, begon ik weer op mijn eten te letten. En zo was er ineens weer 2 kilo af. De verleiding lag echter letterlijk op iedere hoek van de straat dus na een tijdje was ik weer wat aangekomen. En ik viel weer af. En kwam weer een kilootje aan. Een jojo zou moeite gehad hebben om mij bij te houden. Ik had mezelf gewoon niet onder controle.

Uiteindelijk was ik weer bijna terug bij af, ik was zo’n 5 kilo aangekomen. Ik weet nog heel goed dat iemand lachend zei “zo, jij hebt wel goed gegeten in Australië“. Zo, dát kwam even hard aan.

Het jaar nadat ik terug was gekomen uit Australië, viel me zwaar. Er speelden psychisch meerdere dingen en de emotie-eter in mij grijpt dan meteen naar eten. Dat kon een wortel of een appel zijn, maar meestal was het chocolade, chips of koekjes. Alle remmen los. Het sporten had ik weer goed opgepakt, maar in november 2016 kreeg ik een soort blessure aan mijn linkerschouder. Daardoor kon ik veel dingen in de sportschool niet meer en het plezier dat ik in het sporten had, leek daarmee ook in één klap verdwenen. Ik ging dus niet meer naar de sportschool. Dat hielp ook niet erg mee.

En zo kwam het dat ik in de zomer van 2017 zwaarder was dan ooit. Kleding zat niet meer lekker en ik zat (mede daardoor) helemaal niet lekker in mijn vel. Ik besloot dat het écht anders moest. En dus paste ik mijn eetgewoontes weer aan. Het ging eigenlijk bijna net zo makkelijk als dat ik het hier omschrijf. Gewoon, van de ene op de andere dag.

En het ging me eigenlijk écht heel goed af. Het gezond eten viel absoluut niet tegen en ik zag mijn lichaam veranderen. Sterker nog: de kilo’s gingen er in het begin zó snel af dat ik bang was dat de weegschaal niet klopte. Na een tijdje pakte ik ook weer het sporten op. Daarvoor moest ik eerst over die mentale drempel die er sinds mijn blessure was, maar wat was het fijn om weer terug te zijn in de sportschool!

In de eerste twee maanden viel ik tien kilo af en ik kreeg steeds vaker leuke reacties uit mijn omgeving.Jeetje, wat ben jij afgevallen!” of “Wat zie je er goed uit zeg!” Heel fijn om zulke reacties te krijgen, dat motiveert enorm! Ook kreeg ik heel veel steun van mijn volgers, vooral op Instagram. Na een tijdje durfde ik steeds eerlijkee te zijn over mijn afvalproces, en bijvoorbeeld moeilijkheden te delen. “Help, mijn motivatie is ver te zoeken!“, “Ik ben een emotie-eter” of “Afgelopen week werd één grote cheatweek!” Daar kreeg ik echt bizar veel lieve, leuke en bemoedigende reacties op! Heel fijn, en heel bijzonder!

Inmiddels zijn er vijftien weken voorbij sinds de knop weer om ging, en ik ben nu 12 kilo afgevallen. De laatste weken daarvan stonden wat minder in het teken van afvallen en was op gewicht blijven het voornaamste doel. Het doel voor nu? Nog een paar kilo afvallen en dan écht op gewicht blijven.

Het werd tijd om eindelijk eens over die enorme drempel te stappen en dit persoonlijke verhaal met jullie te delen. En die broek op de foto? Dat was afgelopen zomer mijn lievelingsbroek. Ik moet ‘m nu echt vásthouden, anders blijft ‘ie niet meer hangen.

Ik kreeg de laatste tijd ook heel veel vragen over het afvallen zelf: “Hoe ben je zoveel afgevallen?”, “Wat is je geheim?” of “Heb je tips voor mij? Ik wil ook wat afvallen.”. In het vervolg op deze blog deel ik daarom hoe ik dan eigenlijk die 12 kilo ben afgevallen. Deel II kun je volgende week vrijdag lezen.

Advertenties

9 gedachtes over “Blog | Ik ging afvallen… Opnieuw. – Deel I

 1. Hoi Lindy,

  Wat goed van je zeg! Heel erg knap en ik zou de foto met jou en de broek zeker bewaren en uitprinten, boven je bed hangen… dan denk ik dat je nooit meer een terug val krijgt!
  Hier mag je zeker trots op zijn :)!!

  Liefs,
  Eefje

 2. Wauw wat super. Ik wil zelf ook heel graag afvallen maar het lukt me maar niet om over die drempel heen te komen. Ik weet hoe ik gezond moet eten maar met name het sporten…. ben daarom heel erg benieuwd naar de blog van volgende week!

 3. Wauw! Echt heel knap zeg, ik vind het vooral zo fijn dat je nu weer goed/beter in je vel zit, want dat is het allerbelangrijkst vind ik. Of je nu dikker bent, of niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s