Blog | Wat te doen met pompoen? 8 x koken en bakken met pompoen

Het is echt weer het seizoen voor pompoen: maar wat kun je ermee doen?! (Ha, is dat even goed gerijmd!) Ik vind pompoen héérlijk, maar ik merk in mijn omgeving dat veel mensen niet weten wat ze (behalve pompoensoep) van pompoen kunnen maken. Daarom vandaag acht tips op een rijtje.

Pompoensoep

Eerlijk? Meestal “doe ik maar wat” als ik pompoensoep maak. Ik kijk wat voor groenten ik in huis heb, en maak dan een soepje op basis daarvan. Mijn favoriete combinaties met pompoen zijn pompoen/linzensoep, pompoen/wortelsoep en pompoen/tomatensoep. Pompoensoep eet ik zelf vaak als maaltijdsoep, omdat het zo lekker vullend is.

0000020171101_160027.jpg

Pompoenbrood

Bakken met groente is gezond, én lekker! Een tijdje geleden maakte ik een pompoenbrood en dat bleek heerlijk te zijn! Dit brood is trouwens niet te verwarren met “echt” brood, maar qua structuur is het een beetje tussen cake en brood in. Omdat pompoen van zichzelf al erg zoet is, heb je ook geen zoetstoffen meer nodig! Heerlijk met wat hummus, boter of cream cheese! Het recept vind je hier.

Hartige pompoentaart

Een tip waar mijn buren mee kwamen: een hartige taart van bladerdeeg, met onder andere pompoen in de vulling. Superlekker! Dit kun je natuurlijk ook met iedere soort groente die je in huis hebt, combineren. En het is ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken. Het recept vind je hier.

000020170823_175427

Pompoenpannenkoekjes

Dit kan ik je dus echt enórm aanraden. Ik eet regelmatig pannenkoekjes als ontbijt of lunch, maar ik maakte ze nu eens met pompoen. En wauw, dat ga ik vaker doen (ik blijf maar aan het rijmen, haha!). Ik eet de pannenkoekjes bijvoorbeeld met gebakken appeltjes, pompoenpitjes, zonnebloempitjes, nootjes, kokosrasp en een iets-minder-gezonde guilty pleasure: maple syrup. Superlekker!

En denk je nou “bah, groente in mijn ontbijt!” ? Ik zou vooral zeggen: probeer het eens. Pompoen is heel zoet van zichzelf en het geeft de pannenkoekjes een lekkere, zoete smaak. Zeker met de kaneel en koek- en speculaaskruiden. Echt lekker herfstig! Het recept vind je hier.

000020171029_091944

Pompoenblokjes uit de oven

Heel simpel eigenlijk: je snijd pompoen in blokjes en gaart deze in de oven. Ik vind het héérlijk. De pompoen wordt dan lekker zacht en smeuïg vanbinnen. Ik geef er vaak een kruidige twist aan. Het recept vind je hier.

0000020171029_130941

Pompoenchili

Wat ik zelf ook héérlijk vind, is pompoenblokjes door de chili sin/con carne te doen. Het past qua smaak heel goed bij de kidneybonen, de mais en het tomaat-achtige. Echt een aanrader!

000020171008_123718.jpg

Pompoenpizza

Die kun je vást wel zelf maken, maar ik koop ‘m altijd omdat de pompoenpizza van Magioni gewoon superlekker is. Magioni heeft “de pizza” omgetoverd tot een “groentepizza”. Maar de groenten zitten dus eigenlijk deels verborgen, in de bodem. Daardoor bevat zo’n pizzabodem 30% minder calorieën én 30% minder koolhydraten dan een “gewone” pizzabodem. Een stuk gezonder dus! En nu is dus tijdelijk een variant verkrijgbaar met pompoen! Superlekker!

Stamppot van pompoen en zoete aardappel

Ja, laat het traditionele “aardappelen met een winterse groente”-idee van stamppot even los, en maak een stamppot van pompoen en zoete aardappel! Ik vind het heerlijk! Het recept vind je hier.

000020170918_185135

Wat maak jij altijd van pompoen? Laat het me in de reacties weten als je nog tips hebt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s