Recept | Pompoenpannenkoekjes

Op zondagochtend trek ik regelmatig wat extra tijd uit om uitgebreid te ontbijten, bijvoorbeeld met pannenkoekjes. De laatste tijd zie ik veel pannenkoekjes met pompoen voorbijkomen, en toen dacht ik: dat moet ik ook eens proberen. Dus ik heb een beetje lopen knutselen met mijn “gewone” recept voor gezonde(re) pannenkoekjes, en daar kwam dit pareltje uit. En ik moet zeggen: ik heb mezelf overtroffen. Jeetje, wat zijn ze lekker geworden!

En denk je nou “bah, groente in mijn ontbijt!” ? Ik zou vooral zeggen: probeer het eens. Pompoen is heel zoet van zichzelf en het geeft de pannenkoekjes een lekkere, zoete smaak. Zeker met de kaneel en koek- en speculaaskruiden. Echt lekker herfstig!

0000020171029_091812

Benodigdheden (voor 3 porties):

  • 200 g gekookte pompoen
  • 80 g volkoren tarwemeel
  • 50 g Griekse yoghurt (2 flinke eetlepels)
  • 2 eieren
  • 100 ml melk (havermelk of amandelmelk kan natuurlijk ook)
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel koek- en speculaaskruiden
  • kokosolie/olijfolie/boter om in te bakken

Schil en was de pompoen eerst en snijd deze in blokjes. Meestal neem ik hiervoor zo’n 250 à 300 g rauwe pompoen, dan blijft er zo’n 200 g gekookte pompoen over. Kook de pompoen dus, totdat deze goed gaar is. Laat de gekookte pompoen dan goed uitlekken.

De bereiding is heel makkelijk: doe alle ingrediënten (behalve het bakvet) in een kom en meng dit met een mixer goed door elkaar. Als je van héél zoet houdt, kun je eventueel ook want honing of zoetstof toevoegen, dit maakt de pannenkoekjes nog wat zoeter. Ik gebruik echter geen zoetmiddel, omdat pompoen van zichzelf al lekker zoet is.

000020171029_083729

Verhit wat kokosolie, olijfolie of boter in een pan. Schenk dan het beslag in wat kleinere, dikkere hoopjes (het beslag laat dit goed toe, het is wat dikker). Helemaal ideaal is als je een ijzeren uitsteekring hebt, dan krijg je mooie ronde pannenkoekjes die ook dik blijven. Je maakt dus niet één grote, dunne pannenkoek, maar meerdere kleine, dikke pannenkoekjes.

Ik bak deze pannenkoeken zelf het liefst op wat lager vuur, maar dan gaat het natuurlijk niet zo snel. Draai de pannenkoek als de onderkant lichtbruin is en er wat luchtbellen op de bovenkant komen, bij mij was dit na ongeveer 1,5 à 2 minuten. Bak daarna de andere kant totdat ook deze lichtbruin is.

Als topping kun je echt álles gebruiken. Deze keer gebruikte ik gebakken appeltjes, pompoenpitjes, zonnebloempitjes, nootjes, kokosrasp en een iets-minder-gezonde guilty pleasure: maple syrup (échte, uit de Verenigde Staten!).

000020171029_091445

000020171029_091944

Vaak maak ik deze pannenkoekjes voor meerdere dagen: als ontbijt en om mee te nemen als lunch. Want ook koud zijn ze heerlijk! Maar je kunt ze natuurlijk ook gezellig delen!

Maak jij wel eens pompoenpannenkoekjes?

Advertenties

5 gedachtes over “Recept | Pompoenpannenkoekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s