Recept | Pompoenbrood

Bakken met groente is gezond, én lekker! Zo maakte ik al eens brownies van courgette, een courgettebrood en bakte ik al regelmatig met pompoen. Inmiddels is het alweer volop herfst en de pompoenen liggen dus weer in de winkel! Héérlijk! Vandaag een nieuw probeersel: pompoenbrood. Het bleek een succes én jullie reageerden enthousiast, dus daarom deel ik nu het recept met jullie.

000020171008_103707

Dit brood is trouwens niet te verwarren met “echt” brood, maar qua structuur is het een beetje tussen cake en brood in. Vergelijk het een béétje met het welbekende bananenbrood, maar dan met groente in plaats van fruit. Omdat pompoen van zichzelf al erg zoet is, heb je ook geen zoetstoffen meer nodig!

Benodigdheden:

 • 250 g volkoren tarwemeel
 • 300 g pompoenblokjes (≈ 225 g als ze gekookt zijn)
 • 3 eieren
 • 2/3 theelepel baksoda (of 2 theelepels bakpoeder)
 • 3 eetlepels melk
 • ½ eetlepel koek- en speculaaskruiden
 • ½ theelepel kaneel
 • 1 eetlepel lijnzaad
 • 40 gram walnoten, grof gehakt (+ enkele voor bovenop)

Begin met de pompoen. Schil en was de pompoen en snijd deze in blokjes. Kook de pompoen totdat ‘ie lekker zacht is. Zo kun je de pompoen uiteindelijk goed mixen. Laat deze goed uitlekken in een vergiet.

Daarna is het eigenlijk heel simpel: doe het tarwemeel, de eieren, de baksoda, de kruiden en de pompoen in een grote beslagkom. Meng alles goed door elkaar en blijf een tijdje mixen. Doe dan de melk erbij. Meestal is de pompoen nog erg vochtig en heb je aan drie eetlepels melk genoeg, maar als je het beslag te droog vindt, doe er dan gerust nog wat melk bij.

Als je van zoet houdt, kun je nog wat honing of suiker toevoegen, maar dat maakt het pompoenbrood wel wat minder gezond.

Hak tenslotte de walnoten in grove stukken en roer deze samen met het lijnzaad door het beslag. Vet een cakevorm in of doe er bakpapier in, en schep het beslag hierin.

Bak het pompoenbrood vervolgens 25 minuten in een heteluchtoven van 180ºC. Haal het er dan uit en laat ongeveer een half uurtje afkoelen, voordat je het uit de vorm haalt. Superlekker met een lik boter en bij een kommetje warme (pompoen!)soep.

00020171008_103801

000020171008_103755

Bak jij wel eens met pompoen? 

Advertenties

7 gedachtes over “Recept | Pompoenbrood

 1. Wauw ik heb net dit brood gebakken, en het is inderdaad heel erg lekker! Ik had al langer pompoen in de diepvries liggen maar wist niet zo goed wat ik er mee kon doen. Bedankt voor dit recept!

  1. “Gezond” vind ik altijd een beetje een gekke term. Want wat is nou per definitie gezond of ongezond? Als je het mij vraagt, kun je prima 2 sneetjes pompoenbrood als ontbijt nemen. Neem je die 2 sneetjes nou als tussendoortje, dan wordt het al een iets ander verhaal. Hoe dit pompoenbrood qua voedingswaarden in verhouding staat tot een volkorenboterham, weet ik eerlijk gezegd niet. Dan zou je even moeten rekenen met de ingrediënten. Is je vraag zo beantwoord? 🙂 Liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s