Blog | Hoe (on)gezond is chocolade?

Vandaag is het chocoladedag (ja, daar bestaat écht een dag voor!) en dat is natuurlijk iets om bij stil te staan. Ik ging op onderzoek uit, want hoe gezond (of ongezond?) is chocolade nou eigenlijk?

Wat ís chocolade?

Allereerst even: wat is chocolade nou eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum is chocolade een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Hier worden, afhankelijk van wat voor reep je koopt, nog ingrediënten als melkpoeder, noten, vruchten of smaakstoffen aan toegevoegd.

achtergrond23

Hoe wordt chocolade gemaakt?

En hoe wordt dan chocolade van gemaakt? Cacaobonen worden gefermenteerd, gedroogd, gebrand en gemalen. Op die manier ontstaat uiteindelijk een dikke, vloeibare massa en daar wordt cacaoboter (vet) uit geperst. De droge substantie die overblijft, wordt gemalen tot cacaopoeder.

0020161204_122128

Vervolgens worden de cacaoboter, cacaopoeder en de suiker gemengd en een hele tijd gekneed, waarna het in vormen wordt gegoten. Zo ontstaat dus een reep chocolade, simpel uitgelegd. Hoeveel van elk ingrediënt gebruikt wordt, hangt af van het type chocolade.

Zo wordt in pure chocolade veel cacaopoeder en weinig cacaoboter gebruikt. In witte chocolade wordt helemaal geen cacaopoeder gebruikt, en juist heel veel cacaoboter. Onderstaande tabel geeft een goed overzicht van de samenstelling van de verschillende soorten chocolade.

Type chocolade Ingrediënten % cacao % cacaoboter
Pure chocolade Cacaopoeder, suiker en cacaoboter. ≥ 35 ≥ 18
Melkchocolade Cacaopoeder, suiker, cacaoboter en melkpoeder. ≥ 25 ≥ 25
Witte chocolade Cacaoboter, suiker, en melkpoeder. 0 ≥ 20
Rauwe chocolade Gemaakt van ongebrande cacaobonen. ≥ 35 ≥ 18

Welke chocolade is dan het gezondst?

Welke van die vier types chocolade, melkchocolade, witte chocolade, pure chocolade en rauwe chocolade; is dan eigenlijk het gezondst? Of kan chocolade überhaupt niet gezond genoemd worden?

Allereerst: een groot nadeel van chocolade is dat het veel suiker en veel vet bevat. Over het algemeen geldt: hoe meer cacao, hoe “gezonder”.

Het grote verschil tussen melkchocolade en pure chocolade is niet de calorieën, maar het cacaogehalte. Pure chocolade bevat meer cacao en wordt daarom als gezonder gezien. Dat heeft dan weer te maken met bepaalde gezonde stofjes die in de cacao zitten, dat wordt zometeen nog uitgelegd.

Witte chocolade bevat het meeste cacaoboter en mag eigenlijk zelfs géén chocolade genoemd worden, omdat het helemaal geen cacaopoeder bevat. Van alle types chocolade, bevat witte chocolade het meeste suiker en vet. Maar liefst 50 tot 60 procent van witte chocolade is suiker! Witte chocolade kan dus allesbehalve gezond genoemd worden.

chocolate-2290244_1920

Dan is er nog rauwe chocolade. Die variant wordt gemaakt van ongebrande cacaobonen, waardoor bijvoorbeeld bepaalde antioxidanten bewaard blijven. Rauwe chocolade kan van alle varianten als de meest “gezonde” worden gezien, al is dat niet altijd het geval: ook in rauwe chocolade wordt vaak (veel) suiker verwerkt. Bij rauwe chocolade moet je bijvoorbeeld denken aan de steeds populairdere cacao nibs.

Gezonde stofjes in cacao

Chocolade bevat echter wel degelijk gezonde stofjes: cacao bevat namelijk polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten en beschermen ons lichaam bijvoorbeeld tijdens de stofwisseling. Polyfenolen kom je ook tegen in bijvoorbeeld rode wijn, groene thee en broccoli. Voor chocolade geldt: hoe “donkerder” de chocolade (dus hoe meer cacao), hoe meer polyfenolen. Let wel even op: des te meer cacao een reep bevat, des te bitterder die reep smaakt. Als je hele pure chocolade eet, profiteer je dus het meeste van de gezonde effecten van polyfenolen. We hebben het dan bijvoorbeeld over gunstige effecten op diabetes en hart- en vaatziekten.

Nou zou je denken dat we met z’n allen een hele reep pure chocolade per dag zouden moeten consumeren. Nou, nee. Zelfs als je hele pure chocolade eet, hoeft dat nog niet per definitie te betekenen dat daar meer polyfenolen in zitten, omdat de hoeveelheid polyfenolen ook nog eens varieert in chocolade.

Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid rondom die vermeende gezonde effecten van pure chocolade. Hoeveel chocolade moet je precies eten om zo’n effect te bereiken? Welk percentage cacao is het gunstigste? Daarnaast verschilt de hoeveelheid polyfenolen enorm per reep.

 

cocoa-powder-1883108_1920

Dus: hoe kun je het “gezondst” mogelijk chocolade eten?

Pure en rauwe chocolade blijken dus wel degelijk gezonder dat de melk- of witte variant, maar dan nog kun je het niet zonder nuance “gezond” noemen. Pure chocolade bevat weliswaar minder vetten, maar de meeste repen pure chocolade bevatten (ook) gewoon suiker, en sommige repen zelfs nog gewoon veel suiker. Ook aan veel producten met rauwe chocolade wordt helaas suiker toegevoegd.

Dus heel simpel: is chocolade gezond? Nou, nee. In de gemiddelde reep chocolade zitten veel verzadigde vetten en suikers, en dus calorieën. Een “reepje” van 75 g bevat gemiddeld zo’n 375 à 450 calorieën! Maar dat neemt niet weg dat we allemaal wel eens zin hebben in een stukje chocolade. En daar is helemaal niets mis mee.

Zoals het met alle voeding werkt: overdrijf niet en denk na met je gezonde verstand. Af en toe een stukje chocolade kan geen kwaad. En zelfs als je iedere dag één stukje (pure of rauwe) chocolade eet, past dat prima binnen een gezond eetpatroon.

Advertenties

Een gedachte over “Blog | Hoe (on)gezond is chocolade?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s