Reisblog | Al etend door Brussel

Ik bracht een lang weekend in Brussel door. Als foodblogger ging ik natuurlijk op zoek naar Belgische en/of Brusselse specialiteiten, en ik ontdekte dat de Belgische en/of Brusselse keuken eigenlijk voornamelijk uit vier dingen bestaat: bier, chocolade, Belgische frieten en wafels. Ik neem jullie, al etend, mee door Brussel.

In het centrum van Brussel vormt de Grote Markt (Grand Place) zo’n beetje het middelpunt. Dat nam ik telkens als uitgangspunt, en vanuit daar vind je alles wat je zoekt in Brussel. Ook het welbekende Manneken Pis vind je vanuit daar, op slechts vijf minuten loopafstand.

Welke straat je vanaf de Grote Markt ook inloopt, je vindt bier, chocolade, friet en wafels. Ik ben geen bierdrinker dus het bier heb ik gelaten voor wat het is, maar ik kan jullie wel vertellen dat de winkels belachelijk veel verschillende soorten (speciaal)bier verkopen. Er is zelfs een biermuseum aan de Grote Markt, voor de liefhebbers.

Door naar de chocolade, want die heb ik zeker niet overgeslagen. In veel winkels kun je chocolade proeven. Jeetje, wat was dat allemaal lekker! Wat me vooral opviel, was de stijl van de chocoladewinkels. Ze zijn allemaal in antieke stijl, en stralen een bepaalde authentieke sfeer uit. Alleen al leuk om gewoon te kijken!

000020170624_120333

De prijs van de chocolade varieert enorm. Zo vind je in de wat meer toeristische winkeltjes aanbiedingen als zes dozen chocolade voor een tientje, maar worden in de “echte” chocoladewinkels bonbons verkocht voor €80 per kilo (ja, echt!). Die heb ik toch maar mooi laten liggen! Uiteindelijk ging ik zelf naar huis met een doosje crèmetruffels en drie repen melkchocolade. Eén met het Manneken Pis standbeeld (echte toerist!), één met speculooskruimels en één met karamel. De crèmetruffels hebben een witte vulling in plaats van een bruine, en dat maakt het cacaolaagje wat minder droog, vind ik. Superlekker!

Ook tegen de wafels heb ik geen nee gezegd. Ga vooral niet op zoek naar een specifieke wafelzaak, want ze zijn allemaal vergelijkbaar. In de buurt van de Grote Markt vind je talloze wafelzaken. En allemaal met etalages vol lekkere wafels. De eerste wafel die ik kocht, was een wafel met speculoospasta, speculooskruimels en een bolletje stracciatellaijs. Ik betaalde €6 en later bleek dat dat de duurste wafel die ik kocht was, waarschijnlijk omdat die zaak wel héél dicht bij de Grote Markt lag.

000020170624_111629

00020170624_111636

Overigens moet je wel echt léren om zo’n Belgische wafel met zo’n plastic vorkje te eten. Ik had namelijk maar liefst vier vorken nodig om die eerste wafel op te eten (de eerste drie braken namelijk doormidden!).

Aan de Manneken Pis-kant van de Grote Markt vind je echter veel wafelzaken waar je betaalt per “ingrediënt”. Zo kun je je eigen wafel samenstellen en ben je vaak goedkoper uit. Ik betaalde bijvoorbeeld nog maar €2,50 voor een wafel met aardbeien. Op de laatste dag nam ik een wafel met aardbeien, Belgische chocolade en nootjes en die kostte €4. Ik moet er overigens wel bij zeggen dat Belgische wafels absoluut geen tussendoortje zijn, zeker niet met een heleboel toppings erop. Ik nam zo’n wafel bijvoorbeeld als “lunch”. Ze zijn wel écht aan te raden!

Belgische frieten kon ik natuurlijk ook niet overslaan. Friet kon je op vele plekken scoren, maar ik was op zoek naar een authentieke Belgische frietzaak. Uiteindelijk vond ik die en ik scoorde een (kleine!) puntzak friet met mayonaise voor €3. De friet was dik gesneden en erg lekker, maar wel enorm zout. De volgende keer dus even vragen of ze minderen met het zout!

000020170624_150301

Ben jij al eens in Brussel geweest? Wat was jouw favoriet; bier, chocolade, wafels of friet?

Advertenties

6 gedachtes over “Reisblog | Al etend door Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s