Blog | Grashoek Smaakt Naar Meer

Afgelopen weekend vond Grashoek Smaakt Naar Meer plaats. Een evenement om mensen ons dorpje te laten zien en vooral te laten proeven. Op het dorpsplein was een recreatiemarkt, waar verschillende ondernemers zich presenteerden. Waaronder ik, met een Boter, Kaas & Eieren blog kraampje. Het verslag van mijn grootste bakuitdaging ooit.

Het weekend begon voor mij eigenlijk al weken van tevoren. Wekenlang ben ik bezig geweest met voorbereidingen. Welke soort cupcakes ga ik maken? En hoeveel cupcakes ga ik dan maken? Hoe krijg ik al die cupcakes daar? Hoe ga ik mijn kraampje inrichten? Allemaal kleine dingen die uiteindelijk toch voor een hoop werk hebben gezorgd.

Anderhalf à twee maanden van tevoren ben ik begonnen met een soort brainstormsessie. Wat voor soort cupcakes zouden mensen lekker vinden? Uiteindelijk kwam ik op zeven verschillende soorten cupcakes en die heb ik allemaal uitgeprobeerd. Bij sommige cupcakes heb ik het recept daarna nog wat aangepast en ze nog eens geprobeerd.

Zeven verschillende soorten cupcakes, én brownies en blondies dus. Over de aantallen heb ik héél lang getwijfeld en ik heb ze zelfs op het laatste moment nog veranderd. Hoe veel mensen zouden er komen? En hoe veel mensen zouden dan een cupcake kopen? Zo moeilijk omdat in te schatten! Uiteindelijk heb ik besloten om 500 cupcakes, 75 brownies en 100 blondies te maken. Een grote gok, want het zou zomaar kunnen dat ik met 200 overgebleven cupcakes zou blijven zitten. Spannend!

00020170518_101705

00020170518_101658

00020170518_101653

Vervolgens ben ik een halve dag (echt!) bezig geweest met het uitwerken van de boodschappenlijst. Ik kwam uit op onder andere 14 kilo boter, 8 kilo poedersuiker en 6 kilo zelfrijzend bakmeel. Overigens wil ik hier de plaatselijke Jumbo supermarkt nog even bedanken want die hebben mij deels gesponsord, onwijs bedankt!

En het kraampje dan? Hoe zou ik dat aankleden? Op internet deed ik wat inspiratie op en langzaam kreeg ik een beeld van hoe mijn kraampje eruit zou komen zien. Via een vriend van mijn ouders kon ik aan houten veilingkistjes komen (bedankt Leon!) en een oud-collega van me had nog leuke decoratie-potjes staan (bedankt Els!). Ik ging op zoek naar doeken voor over die kistjes, naar krijtbordjes, naar een vlaggenlijn en naar schalen. Die doeken en de vlaggenlijn waren vrij snel gevonden. Krijtbordjes vond ik zelfs in onze eigen kast. Maar schalen, zoals ik die in mijn hoofd had, bleken erg lastig te vinden. Drie dagen van tevoren heb ik ze uiteindelijk nog gevonden!

En dan het belangrijkste gedeelte: het bakken! Ik had een complete planning gemaakt: de cupcakes voor zaterdag zou ik op donderdag bakken; de cupcakes voor zondag zou ik op vrijdag bakken. Op donderdagochtend ben ik begonnen met bakken: zo’n 200 cupcakes, 25 brownies en 25 blondies. Rond vier uur was de keuken alweer opgeruimd en was ik klaar voor die dag.

00020170519_171438.jpg

De vrijdag zag er een beetje anders uit. Vanaf half negen ’s morgens was ik weer aan het bakken. Er gingen maar liefst 24 cupcakes tegelijk in de oven en iedere 22 minuten ging het kookwekkertje af. Het was flink doorwerken, maar prima te doen! Hier ook even een bedankje aan mijn moeder, die bijsprong waar nodig, en telkens mijn vieze beslagkommen heeft afgewassen zodat ik verder kon.

Rond half zeven was de keuken weer (voorlopig!) opgeruimd, want om zeven uur was er een Grashoek Smaakt Naar Meer-voorlichting. Anderhalf uur later was ik daar weer van terug en begon ik met de botercrème. Op iedere soort cupcakes zat weer een andere soort botercrème en een andere soort topping. Wat een werk! Om half 12 ’s avonds was alles weer opgeruimd en ik was he-le-maal kapot. Maar de cupcakes waren af, gelukkig!

Zaterdag was de eerste dag van het evenement en het was, jammer genoeg, niet zo druk! Wel te begrijpen, want het weer was niet fantastisch én op zaterdag zijn veel mensen vaak druk met hun eigen dingetjes: het huishouden, de tuin, een bijbaantje.. Ondanks dat het niet zo druk was, heb ik toch nog zo’n 130 cupcakes, brownies & blondies kunnen verkopen.

20170521_121205

FB_IMG_1495313374086

Op naar huis, en ik moet eerlijk zeggen dat de moed me een klein beetje in de schoenen was gezonken. Hoe zou ik op zondag nog zó veel gebak moeten verkopen?! Ik dook maar weer de keuken in en tussen zeven en elf heb ik de overige cupcakes van een laagje botercrème en de bijbehorende topping voorzien. Wat was ik moe!

Zondag begon ik vol goede moed: het was mooi weer en ik verwachtte veel meer mensen dan op zaterdag. En dat bleek ook zo te zijn: wat was het druk zeg! Vrienden, familie, collega’s, buren, dorpsgenoten.. Het was prachtig zomerweer en er hing een leuke sfeer. Aan het einde van de dag waren dan ook álle 500 cupcakes, 75 brownies en 100 blondies uitverkocht! Helemaal uitverkocht, ongelofelijk! Dat had ik echt nooit durven hopen! In totaal heb ik zo’n 25 uur (!) in de keuken gestaan hiervoor, maar dat was het echt helemaal waard.

Het aller- allerleukste van dit weekend waren voor mij de reacties. Leuke, lieve, positieve en enthousiaste reacties van jullie, wat bijzonder! Complimentjes over de smaak van de cupcakes, brownies en blondies, complimentjes over hoe ze eruit zagen, complimentjes over mijn blog, over mijn kraampje.. Echt onwijs leuk! Ik was helemaal in mijn element dit weekend!

Dit was de allereerste keer dat ik met een gebakkraampje op de markt stond, maar ik moet wel zeggen: smaakt naar meer!

PS: ik kreeg ook veel vragen naar de recepten (leuk!), die zal ik de komende tijd één voor één op mijn blog zetten!

Advertenties

4 gedachtes over “Blog | Grashoek Smaakt Naar Meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s