Review | Opschuimmelk vs. gewone melk

Er zijn heel veel manieren om thuis een cappuccino te maken. Denk aan pads, poeder of met behulp van een melkopschuimer. Je kunt die cappuccino echter ook “handmatig” maken, door zelf melk op te schuimen. Daar kun je natuurlijk “gewone” melk voor gebruiken, maar er bestaat ook speciale opschuimmelk voor. Tijd om te testen of die opschuimmelk echt voor een ander resultaat zorgt dan gewone halfvolle melk.

00020170427_121510

Eerst even stukje theorie. Welke soort melk vormt de beste basis voor de schuimlaag van je cappuccino?

Hoe bewerkter, hoe beter

Niet verse melk, maar lang houdbare melk is de beste basis voor je laag melkschuim. Hoe meer de melk “bewerkt” is, des te beter het schuim van je cappuccino. Hoe meer melk bewerkt wordt, hoe homogener die melk namelijk wordt. Bas de Groot, gespecialiseerd in melk en daarom ook wel melksommelier genoemd, zegt: “Houdbare, gesteriliseerde melk schuimt als een trein, gepasteuriseerde melk schuimt minder. Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen“. Hoe meer verwerkingsprocessen de melk ondergaan heeft, hoe geschikter de melk is voor de schuimlaag. Gesteriliseerde melk is daarom geschikter dan gepasteuriseerde melk.

Daarbij bestaat er volgens hem ook nog een verschil tussen magere en volle melk: “De melk schuimt op eiwit en niet op vet, dus een magere melk zou je beter geschuimd kunnen krijgen, omdat die verhoudingsgewijs meer eiwit heeft ten opzichte van vet, dan bijvoorbeeld een halfvolle of volle melk”. Maar daar voegt hij aan toe dat volle melk qua smaak weer lekkerder is.

De eiwitten in de melk zorgen voor een stabiele schuimlaag, waar het vet in de melk het melkschuim smaak geeft. Magere melk geeft daarom kwalitatief goed schuim, terwijl de smaak van het schuim optimaal zal zijn bij volle melk. Het is dus belangrijk om de balans te vinden tussen de beste smaak en de geschiktheid voor de schuimlaag.

Koude melk is het beste

Welke melk je ook gebruikt, de meeste barista’s zullen aanraden om koude melk te gebruiken. Wáárom dat zo is, heb ik nergens kunnen vinden, maar veel barista’s zijn het erover eens dat de melk rechtstreeks uit de koelkast moet komen.

0020170427_120155

Dit hele theoretische verhaal heeft drie conclusies:

  1. Hoe meer verwerkingsprocessen de melk heeft ondergaan, hoe homogener de melk, hoe beter die melk zal schuimen.
  2. Hoe meer eiwitten (t.o.v. vet) de melk bevat (magere melk), hoe meer de melk zal schuimen.
  3. Hoe meer vet (t.o.v. eiwit) de melk bevat (volle melk), hoe meer smaak het schuim zal hebben.
  4. Welke melk je ook gebruikt voor de schuimlaag, zorg ervoor dat die melk koud is.

Opschuimmelk vs. halfvolle melk

Terug naar de opschuimmelk. Ik kocht een pak opschuimmelk en maakte twee cappuccino’s. Eén met opschuimmelk en één met gewone halfvolle melk. Ik ben geen koffie-expert en ook absoluut geen barista dus over de kwaliteit van het schuim zal ik oppervlakkig blijven.

Eerst de verpakking: de opschuimmelk blijkt voor 71% uit volle melk te bestaan en voor 28% uit magere melk. Een optimale verhouding tussen eiwitten en vet zou ervoor zorgen dat de best mogelijke melkschuimlaag ontstaat. In theorie zou de opschuimmelk dus voor een “betere” cappuccino moeten zorgen dan de halfvolle melk.

00020170427_120917

Het schuim van de opschuimmelk leek wat steviger dan het schuim van de halfvolle melk. Zeker toen ik er wat cacao overheen strooide, leek het halfvolle melkschuim een beetje in te storten. Qua stevigheid wint de opschuimmelk het hier, gezien de “theorie” waarschijnlijk omdat die deels uit magere melk bestaat.

00020170427_120812

00020170427_120812

Qua smaak was echter het halfvolle melkschuim net wat romiger en daardoor smaakvoller dan het melkschuim uit het pak opschuimmelk.

Opschuimmelk versus halfvolle melk, welke is het beste? Wil je een cappuccino met een stevige schuimlaag, dan wint de opschuimmelk het ongetwijfeld. Misschien is het, enkel gekeken naar die stevigheid, zelfs nog wel beter om gewoon magere melk te gebruiken. Qua smaak zou ik echter voor de halfvolle melk kiezen: die is romiger en daardoor smaakvoller.

Welke melk gebruik jij het liefste in je cappuccino?

Advertenties

6 gedachtes over “Review | Opschuimmelk vs. gewone melk

  1. Leuk artikel! Ik ben vaak te lui om melk op te schuimen 🙈 Doe halfvolle melk in de magnetron warmen en dan kop koffie overheen zetten. Is ook meer melk dan koffie want ben meer van de Latte 😉 Maar zeer informatief dit, wist ik ook niet dat mager beter schuimt!

    1. Haha ik ben ook een latte-persoon (koffiemietje and I’m proud of it!). Sinds een tijdje ben ik helemaal van de opgeschuimde melk, maar ik had er eigenlijk nog nooit over nagedacht dat je ook gewoon melk in de magnetron kon doen, best handig haha! XX

      1. Ha ja ik ook echt koffie mietje 😂 En ja, in magnetron is puur luiheid (1.5 tot 2 minuten op 900 watt). Heb nog wel zo’n opschuimer, maar afwas he… 🙈

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s