Blog | Waarom ik wél voor cola light kies

Mensen in mijn omgeving vinden cola light of cola zero vaak “onzin”. Dus hier, voor eens en voor altijd, het antwoord waarom ik liever cola light (en/of zero) drink dan “gewone” cola. Het is eigenlijk heel simpel: ik drink cola light en/of zero omdat ik calorieën drinken zonde vind. Ik eet die calorieën namelijk liever.

In een glas (250 ml) reguliere cola zitten namelijk 7 (!) suikerklontjes en die suiker bevat calorieën. Eén gram suiker bevat 4 kilocalorieën dus dat glas cola bevat zo’n 100 kcal. Het Voedingscentrum houdt een gemiddelde richtlijn van 2000 kilocalorieën per dag aan, voor een volwassene. En omdat ik die calorieën liever “opmaak” aan eten, kies ik ervoor om cola light of zero te drinken. “Want als er zoetstoffen bestaan die hetzelfde effect hebben als suikers, waarbij die laatstgenoemde groep wél calorieën leveren en die zoetstoffen niet, dan is een drank met suikers toch áltijd een slechtere keuze?“, om Jelmer de Boer te quoten.

Wat is het verschil tussen al die verschillende soorten ‘light’ cola’s?

Coca-Cola, al jaren de belangrijkste speler in de “colamarkt”, legt het uit: “Coca-Cola zero komt qua smaak dichtbij de smaak van de klassieke Coca-Cola, alleen bevat het 0% suiker. Coca-Cola light heeft een eigen smaak, maar bevat wel dezelfde zoetstoffen als Coca-Cola zero – namelijk een mix van aspartaam en acesulfaam-K. Coca-Cola life is deels gemaakt met zoetstoffen van natuurlijke oorsprong zoals stevia-extracten bevat 45% minder suiker & calorieën.”

00020170426_191034

Conclusie: de klassieke cola wordt gezoet met suikers, de andere varianten (light, zero & life) worden (deels) gezoet met zoetstoffen. Even een vergelijking. Een ‘gewoon’ glas cola bevat ongeveer zeven(!) suikerklontjes.

Een glas cola light bevat géén suikerklontjes, maar in plaats daarvan wordt de cola gezoet met een mix van zoetstoffen. Ook in cola zero zit geen suiker, maar wordt de frisdrank gezoet met zoetstoffen. Zoals Coca-Cola het uitlegt: “Zoetstoffen leveren nauwelijks calorieën en de zoetkracht is honderden keren sterker dan suiker. Hierdoor is er veel minder van nodig om dezelfde lekkere smaak te creëren.”. Zowel cola light als cola zero worden gezoet met aspartaam en acesulfaam-K. Beiden bevatten ongeveer 1 kilocalorie per blikje. Het grote verschil tussen beide cola’s is de smaak: cola light heeft een eigen smaak, waar cola zero vrijwel dezelfde smaak heeft als reguliere cola.

00020170426_191012

Een glas van de life-variant bevat nog “maar” vier suikerklontjes. Dat wordt aangevuld met Stevia-extract, een zoetstof die wordt gewonnen uit het blad van de Steviaplant. Al een stuk gezonder dus, maar zeker niet gezond. Een beetje half werk zelfs, eigenlijk.

Zijn die zoetstoffen wel gezond?

Maar dan komen we bij het volgende punt: zijn die zoetstoffen eigenlijk wel gezond? Zoetstoffen (en dan vooral aspartaam) staan namelijk regelmatig in een negatief daglicht, vaak met het argument dat ze giftig of kankerverwekkend zouden zijn.

Het Voedingscentrum zegt echter dat aspartaam een veilige zoetstof is, zolang het gebruik onder de aanvaardbare inname blijft. Maar hoeveel van die zoetstof mag je dan innemen? “Aangezien aspartaam een E-nummer heeft, is het gegarandeerd dat je er niet te veel van binnen krijgt, zelfs al drink je veel light-frisdrank.”

Een E-nummer houdt namelijk in dat een bepaalde stof (hier: de aspartaam) toegevoegd is om de eigenschappen van een voedingsmiddel (hier: de cola) te verbeteren. Daarnaast geeft het E-nummer garantie dat die toegevoegde stof niet schadelijk is voor de gezondheid.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zegt verder dat een persoon gedurende zijn/haar hele leven belachelijk veel light-frisdrank (of andere producten met daarin aspartaam) moet drinken om de aanvaardbare inname te overschrijden. Zo zou iemand van 60 kg zijn/haar hele leven lang iedere dag gemiddeld 12 tot 36 blikjes cola light moeten drinken, om ook maar in de buurt te komen van die maximaal aanvaardbare inname. Haast onmogelijk dus.

Dus, zijn zoetstoffen gezond? Aspartaam en acesulfaam-K bevatten in ieder geval geen calorieën dus in dát opzicht zijn ze gezond. Zijn zoetstoffen schadelijk, zoals vele geruchten doen vermoeden? Niet volgens het Voedingscentrum en de EFSA.

Maar niet alleen de suiker is ongezond..

Wat echter vaak vergeten wordt, is dat cola niet alleen ongezond is vanwege de grote hoeveelheid suiker in het drankje, maar ook vanwege het fosforzuur in de cola. Door dit fosforzuur heeft cola een hele lage pH-waarde en dat houdt in dat het heel zuur is. Door de suiker en/of zoetstof proeven we dat niet, maar het heeft wel degelijk gevolgen. Denk aan het onttrekken van calcium uit je lichaam of het aantasten van tandglazuur. Het zuur in cola is zelfs zo agressief dat je er roestvlekken mee weg kunt poetsen.

Het is dus niet alleen de suiker die cola een ongezond drankje maken, ook fosforzuur is een belangrijke factor. Kiezen voor cola light of zero in plaats van reguliere cola betekent dus absoluut niet dat je ineens wél een gezond drankje drinkt, omdat het vrijwel geen calorieën bevat.

020170426_190517

Dus welke soort cola is het beste?

Ik denk dat dat voor iedereen anders is. Zo roept de één dat je dood gaat van Aspartaam, een ander is bang voor suiker of calorieën en weer een ander kiest het liefst voor geen cola. En alle soorten cola’s bevatten fosforzuur. Is er überhaupt een soort cola die gezond is? Nee. Simpel, het blijft immers frisdrank. En het allerbeste voor ons lichaam is om water te drinken. Maar áls ik dan een keer een blikje cola opentrek, zal ik altijd kiezen voor de light- of zero-variant. Want onnodige calorieën drinken, vind ik zonde.

Welke soort cola drink jij? En waarom?

Advertenties

2 gedachtes over “Blog | Waarom ik wél voor cola light kies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s