Recept | American pancakes

Deze American pancakes leerde ik eten toen ik in Australië was (best ironisch, eigenlijk!). In Nederland is “de pannenkoek” vooral iets wat je als lunch of diner eet, maar in Australië (en ook de Verenigde Staten!) is het heel gewoon om pannenkoeken als ontbijt te eten. Die ontbijtpannenkoeken zijn niet de grote, dunne pannenkoeken die wij kennen, maar het zijn kleine, dikke, fluffy pannenkoeken. Onwijs lekker!

Vandaag, op Nationale Pannenkoekendag, deel ik mijn recept zoals ik dat in Australië geleerd heb, met jullie.

Benodigdheden:

  • 130 g bloem
  • 1 grote theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • 130 ml melk
  • 20 g boter + boter/olie om in te bakken
  • snufje zout
  • Toppings naar keuze (ik gebruikte frambozen, geraspte kokos en amandelen)

Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de basterdsuiker. Meng in een andere kom de melk met het ei. Klop dit goed door. Smelt dan de 20 g boter en doe deze bij het vloeibare ei/melk-mengsel. Schud het vloeibare mengsel dan bij de droge ingrediënten en meng dit heel goed door. Het makkelijkste is om een mixer te gebruiken, maar met een lepel mengen kan ook prima (kost wel net iets meer tijd!).

Je zult zien dat het beslag veel dikker is dan het beslag voor “Hollandse pannenkoeken”.  Het bakken van deze American pancakes gaat dan ook net iets anders dan de pannenkoeken die we gewend zijn.

Verhit boter of olie in een pan. Schenk dan het beslag in wat kleinere, dikkere hoopjes. Helemaal ideaal is als je een ijzeren uitsteekring hebt, dan krijg je mooie ronde pannenkoekjes die ook dik blijven. Je maakt dus niet één grote, dunne pannenkoek, maar meerdere kleine, dikke pannenkoekjes. Ik bak deze pannenkoeken zelf het liefst op wat lager vuur, maar dan gaat het natuurlijk niet zo snel.

Draai de pannenkoek als de onderkant lichtbruin is, bij mij was dit na ongeveer 1,5 à 2 minuten. Bak daarna de andere kant totdat ook deze lichtbruin is.

000020170321_075647

American pancakes kun je zowel zoet als hartig eten, maar mijn voorkeur gaat duidelijk uit naar zoet. Denk dan aan stukjes banaan, frambozen, aardbeien of als je van héél erg zoet houdt: een klontje boter en maple syrup.

20170321_075718

Heb jij wel eens American pancakes gehad? Of ga je toch liever voor een dunne, Hollandse pannenkoek met stroop en poedersuiker?

Advertenties

6 gedachtes over “Recept | American pancakes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s