Blog | Waarom heet pindakaas eigenlijk pindakáás?

Iemand zei ooit tegen mij: “Jij hebt het altijd over pindakaas met stukjes hè, maar zitten er dan stukjes pinda in, of stukjes kaas?”. Nadat ik een half uur gelachen heb om deze misschien ietwat idiote vraag, kwam er ook bij mij een vraag naar boven. Waarom heet het eigenlijk pindakaas, terwijl er helemaal geen kaas in zit? Ik ging op onderzoek uit. En welk moment leent zich hier nou beter voor dan Nationale Pindakaasdag?

Pindaboter

Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam het bruine smeersel vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. In andere landen noemt men het bruine smeersel pindaboter, bijvoorbeeld peanut butter in het Engels en buerre de cacahuètes in het Frans.

Waarom wij Nederlanders het dan pindakaas noemen, heeft te maken met de Nederlandse Boterwet uit 1889. Die wet stelt dat een product aan specifieke voorwaarden moet voldoen om boter genoemd te worden. Zo kon men garanderen dat de boter die op de markt werd gebracht, ook echt boter was (zonder vreemde of slechte ingrediënten). Daar ontstond dan ook de term margarine: producten die onder die categorie vallen, voldoen namelijk (net) niet aan de voorwaarden voor boter.

Pienda-dokoen

En toen de ‘pindaboter’ op de markt kwam, moesten de Nederlanders dus op zoek naar een alternatief. Men vertaalde het Surinaamse pienda-dokoen, een term die Surinamers gebruikten voor plakjes gestampte pinda’s. Die pienda-dokoen is een soort voorganger van de smeerbare pindakaas zoals wij het nu kennen. In eerste instantie werd het in Duitsland vertaald als Pinda-Käse en later in Nederland als pindakaas.

De conclusie is dat ‘pindaboter’ niet mocht vanwege een soort beschermde status van boter; en dat men daarom  op zoek moest naar een alternatieve naam. En dat werd pindakaas. En even voor de duidelijkheid: er zitten dus stukjes pínda in pindakaas, haha!

Advertenties

Een gedachte over “Blog | Waarom heet pindakaas eigenlijk pindakáás?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s