Recept | Rendierkoekjes

Ho, ho, ho! Wat vliegt de tijd hè? Sinterklaas is nog maar net het land uit en de kerstboom staat alweer. Tijd om ook kerstkoekjes te gaan bakken! Deze rendierkoekjes zijn supermakkelijk om te maken, maar wel nét iets leuker én lekkerder dan ‘gewone’ kerstkoekjes.

Benodigdheden:

 • 90 g boter + 50 g boter voor de botercrème
 • 40 g witte basterdsuiker
 • 8 g vanillesuiker
 • snufje zout
 • 125 g bloem
 • 1 eierdooier
 • 50 g poedersuiker
 • 1 eetlepel cacao
 • 1 eetlepel heet water
 • gezouten pretzels
 • handje bruine en rode M&M’s

Doe de boter, de suiker, de helft van de vanillesuiker (4 g) en het zout in een kom en roer het zacht. Doe de eierdooier erbij en meng deze goed onder het beslag. Zeef de bloem boven en kneed alles snel tot een deegbal.

0020161209_144829

Verpak deze deegbal in folie en laat deze circa 1 uur in de koelkast rusten (de ingrediënten kunnen zo aan elkaar wennen).

Rol dan met een deegroller het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter. Bestuif je werkvlak met bloem zodat het deeg niet blijft plakken. Steek met een ronde uitsteker plusminus 15 koekjes uit. Van het overige deeg kun je eventueel nog andere vormpjes uitsteken, of gewoon nog meer rondjes maken. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat (of rooster met bakpapier). Bak ze in circa 10 minuten op 200°C.

0020161209_145123

Als je de koekjes uit de oven haalt, zijn ze nog wat zacht. Als ze afkoelen, worden ze ook harder. Maak je dus geen zorgen over dat ze niet gaar zijn of niet lang genoeg gebakken hebben.

Als de koekjes grotendeels afgekoeld zijn, kun je aan de botercrème beginnen. Meng 50 g boter met 50 g poedersuiker en een eetlepel cacao. Doe de andere helft van de vanillesuiker hierbij. Voeg, als deze ingrediënten enigszins gemengd zijn, een grote eetlepel heet water toe. Mix dan goed, zodat er geen klontjes boter meer in de botercrème zitten.

Strijk met een mes of de bolle kant van de lepel de botercrème op de koekjes. Druk de pretzels en de M&M’s in de botercrème. Als je de koekjes dan een uurtje laat liggen, zal je zien dat de pretzels en M&M’s ook echt vastzitten in de botercrème.

000020161210_103021.jpg

Wat is jouw favoriete kerstkoekje? Alvast een hele fijne Kerstmis allemaal!

Advertenties

2 gedachtes over “Recept | Rendierkoekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s