Recept | Pepernoot karamel cheesecake

Vandaag was mijn laatste stagedag en dat vraagt natuurlijk – zeker als foodblogger – om een traktatie. Omdat het bijna 5 december is, gooide ik een vleugje Sinterklaas in mijn gebak en maakte ik pepernoot-speculaascake én deze pepernoot karamel cheesecake. Ik kreeg heel wat vragen voor het recept, dus ondanks de slechte foto’s (blame de winter, grr!) deel ik ‘m hier met jullie! Het recept is eigenlijk onwijs easy maar súperlekker.

Benodigdheden:

  • 300 g pepernoten + handje pepernoten voor in de cheeselaag + de topping
  • 125 g (room)boter
  • 250 ml slagroom
  • 30 g suiker
  • 200 g cream cheese

Voor de karamel (hoeft niet, is wel lekker!):

  • 15 g (room)boter
  • 25 ml slagroom
  • 30 g suiker

Verkruimel de 300 g pepernoten met een mixer of keukenmachine. Verhit de (room)boter al roerend in een steelpannetje tot deze gesmolten is, en roer dan de pepernootkruimels er doorheen. Schep deze vervolgens in een Ø24 cm springvorm en druk aan met de bolle kant van de lepel. Zet dit in de koelkast tot je het weer nodig hebt, maar zorg wel dat de bodem goed is afgekoeld voor je het cheesemengsel er op schept.

Klop de slagroom met de suiker tot het een stijf geheel is. Roer de cream cheese in een aparte kom wat zacht en meng deze vervolgens goed door het slagroommengsel. Roer tenslotte nog een handjevol fijne pepernootkruimels door dit mengsel heen.

Schep dit cream cheese mengsel vervolgens op de bodem en zet het zo’n vier uur in de koelkast. Garneer tenslotte met de overgebleven pepernoten en verkruimel er eventueel een aantal.

0000img_6099

Je kunt er dan nog een laagje karamel op doen. Ik heb dit héél licht gedaan, het zorgt voor een lekker net-wat-anders-dan-alleen-maar-pepernoten smaakje. Laat de boter dan in een steelpannetje bruin worden. Doe de room erbij, roer het geheel goed door en haal het dan van het vuur.

In een ander pannetje breng je de suiker met 2 eetlepels water aan de kook. Blijf erbij, karamel maken komt heel precies. Blijf roeren en haal het tijdig genoeg van het vuur, anders wordt het ineens zwart. Voeg (nadat je de karamel van het vuur hebt gehaald!) voorzichtig het boter-roommengsel hieraan toe en blijf goed roeren. Breng het dan nog even kort aan de kook.

Giet dan dunne straaltjes karamel over de cheesecake heen (dus geen complete vloeibare laag karamel).

0000img_6107Enjoy!

Advertenties

5 gedachtes over “Recept | Pepernoot karamel cheesecake

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s