Recept | Blauwe bessen kruimeltaart

Een hele tijd geleden was ik jarig en deelde ik al deze verjaardagstaart met jullie. Maar natuurlijk maakte ik niet slechts één taart. Ik maakte ook nog deze taart, die mijn favoriete Limburgse vlaai (kruimelvlaai!) combineert met lekkere frisse blauwe bessen tot een heerlijke taart. Zeker de moeite waard om met jullie te delen!

Benodigdheden:

  • 230 g boter (175 g voor de bodem + 55 g voor de topping)
  • 285 g zelfrijzend bakmeel (200 g voor de bodem + 85 g voor de topping)
  • 175 g basterdsuiker
  • 55 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 4 eetlepels karnemelk
  • 55 g amandelen
  • 55 g gemixte noten
  • 175 g blauwe bessen

Mix 175 g boter en de basterdsuiker in een kom tot een licht en zacht geheel. Mix vervolgens één voor één de eieren erdoor – doe het volgende ei er pas bij als het ei volledig door het beslag gemengd is.  Meng dan de karnemelk en 200 g zelfrijzend bakmeel er doorheen. Maal dan de amandelen met een keukenmachine totdat ze nét niet helemaal fijngemalen zijn. Meng dit vervolgens door het beslag en mix nog eventjes goed door.

X20160820_112747

X20160820_113023

Vet een Ø24 cm springvorm in met bakspray of boter. Schep dan de helft van het beslag in de springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Verspreid vervolgens de helft van de blauwe bessen over het beslag. Verdeel hier vervolgens de rest van het beslag overheen, en druk de tweede helft van de blauwe bessen in het beslag.

X20160820_114311

Voor de kruimeltopping is het belangrijk dat de boter koud is. Doe de boter en het zelfrijzend bakmeel in een beslagkom en meng met je handen door elkaar, tot er een soort grove kruimels ontstaan. Hak de gemixte noten vervolgens in stukjes. Meng dan deze noten en de kristalsuiker onder de kruimels en meng nog een keer goed. Verspreid deze kruimeltopping over de taart.

Bak de taart zo’n 60 à 75 minuten in een heteluchtoven van 180°C. Als de kruimels goudbruin gekleurd zijn, is de taart goed. Laat het geheel een halfuurtje afkoelen en haal vervolgens de springvorm er vanaf door de taart met een mes los te steken van de springvorm. Laat de taart dat helemaal afkoelen.

X20160820_161136

X20160820_161702

En? Lijkt het jullie iets? Liefs!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s