Blog | Bakpoeder of baksoda?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik veel bekender ben met bakpoeder dan met baking soda, of vertaald naar het Nederlands: baksoda of bakzout. Tot een tijdje geleden was baksoda altijd in onhandige grote potten verpakt, waar je telkens de hoeveelheid die je nodig hebt, uitschept. Ik kocht het nooit omdat het duur is en je heel veel baksoda moet gebruiken om die pot op te gebruiken. Echter, Dr. Oetker kwam recentelijk met iets nieuws: baksoda verpakt per theelepel. Zo heb je altijd de juiste hoeveelheid baksoda, en hoef je niet iedere dag iets te bakken om te voorkomen dat je de houdbaarheidsdatum overschrijdt.

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen bakpoeder en baksoda?

Baksoda reageert in een recept met een zuur, zoals bijvoorbeeld azijn, citroensap of cacao. Door die reactie komen er koolzuurbelletjes vrij, die het baksel extra luchtig maken en laat rijzen. Baksoda geeft een specifiek resultaat: een iets kruidige smaak, een luchtige structuur en een betere bruining. Je kunt baksoda echter enkel gebruiken als er ook een zuur of zuurhoudend ingrediënt in je gebak of deeg zit. Zonder dit zuur of zuurhoudend ingrediënt, reageert baksoda niet. Is er wel een zuur aanwezig, dan reageert baksoda meteen. Je baksel moet daarom meteen de oven in en kan niet bewaard worden.

Bakpoeder is een iets ander verhaal, dit is een samenstelling. Bakpoeder bevat baksoda, zetmeel en het zuur dat nodig is om de baksoda te activeren. Het zuur reageert echter pas met de baksoda bij verwarming. Zo kun je je baksel een tijdje bewaren voordat het de oven in gaat – en dan pas begint het beslag of deeg te rijzen.

Daarnaast is er ook nog zelfrijzend bakmeel, wat eigenlijk niets meer is dan bloem met bakpoeder. Ook hier is dus sprake van een reactie tussen baksoda en het zuur bij contact met vocht en warmte, pas wanneer het baksel de oven in gaat.

En wat kun je het beste gebruiken?

De verschillen tussen baksoda en bakpoeder (en dus zelfrijzend bakmeel) zijn groot. Zowel het rijsproces, de smaak, de structuur en daarmee het bakresultaat zijn anders. Daarom kun je het beste het ingrediënt gebruiken dat in een recept vermeld wordt. Mocht je zelf willen experimenteren met bakken en zelf een recept bedacht hebben, denk er dan aan dat baksoda altijd een zuur nodig heeft om mee te reageren.

Wat gebruiken jullie het liefste?

Advertenties

Een gedachte over “Blog | Bakpoeder of baksoda?

  1. Verhelderend! Ik gebruik eigenlijk alleen maar bakpoeder omdat het grootste gedeelte van de recepten dit voorschrijven. Die zakjes zijn wel handig eigenlijk! Misschien moet ik dat ook maar eens vaker gaan gebruiken in mijn chocolade baksels of eiwitcakes (waar dan zuur in zit :))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s