Recept | Tim Tam cupcakes

XSnapchat-8767730935174291X626Wie ooit in Australië is geweest, zal ongetwijfeld bekend zijn met Tim Tams. Ik heb ze al eens vaker genoemd, maar mocht je er niet mee bekend zijn: het koekje bestaat uit twee lagen chocoladebiscuit, met daartussen een chocolade crème vulling. En dat dan in zo’n twintig verschillende smaken (karamel, espresso, pindakaas..). Het koekje is vooral bekend om de “Tim Tam slam”:  je bijt overstaande diagonale hoeken van de Tim Tam af, doopt het koekje in een warme drank en je slurpt de drank op door de Tim Tam te gebruiken als rietje. Vervolgens heb je een halve seconde om het hele koekje naar binnen te werken, voordat het helemaal uit elkaar valt. Onwijs lekker.

De Tim Tam dus. Voor mijn afscheidsfeestje in Australië kreeg ik ineens de ingeving om Tim Tam cupcakes te maken. Typischer Australisch kan haast niet!

Benodigdheden (voor 12 à 15 cupcakes):

  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g suiker
  • 125 g boter + 80 g boter voor de frosting
  • 2 eetlepels melk + 2 eetlepels voor de frosting
  • 2 eieren
  • scheutje vanille aroma
  • 1 doosje original Tim Tams (11 koekjes)
  • 250 g poedersuiker
  • hagelslag of chocolade sprinkles

Doe de boter (op kamertemperatuur) in een beslagkom en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Voeg nu één voor een de eieren toe en mix het beslag weer.  Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en als laatste de melk en een scheutje vanille aroma toe. Mix tot het een luchtig en glad beslag wordt.

Snijd twee Tim Tams in kleine stukjes. Schep dan één eetlepel beslag in ieder bakvormpje. Als ik papieren bakvormpjes gebruik, zet ik deze in een cupcake bakblik, omdat ze zo een mooie vorm krijgen. Als ik siliconen bakvormpjes gebruik, hoeft dit niet. Doe dan overal twee of drie stukjes Tim Tam in en verdeel vervolgens de rest van het beslag over de vormpjes. Zorg dat de stukjes koek volledig bedekt zijn met beslag.

De cakejes moeten 20-25 minuten bakken in een oven van 170°C. Om te controleren of ze gaar zijn, steek je een satéprikker in het midden van de cupcake. Wanneer de satéprikker er droog en schoon uitkomt, zijn de cakejes gaar.

Laat de cakejes goed afkoelen. Ondertussen kun je wel vast de frosting maken. Ik heb hier een botercrème frosting gebruikt – eenvoudig maar onwijs lekker. Roer de boter zacht en meng deze met de poedersuiker, de melk en het scheutje vanille aroma. Mix tot je een glad geheel hebt.

Snijd dan de Tim Tam koekjes doormidden, zodat je evenveel helften hebt als cupcakes. Maak in het midden van iedere cupcake een gleuf, waar je de Tim Tam uiteindelijk in steekt. Bestrijk de cupcakes met botercrème frosting met bolle kant van de lepel, steek de halve Tim Tam in de gleuf en maak het geheel af met chocolade sprinkles.

X20160622_153948

X20160622_154222

Ik kan me best voorstellen dat je geen Tim Tams hebt, dit kan natuurlijk ook met andere soortgelijke (chocolade)koekjes – zoals ik bijvoorbeeld hier deed met stroopwafels. En mocht je benieuwd zijn naar de Tim Tams, ik neem drie grote pakken mee naar huis op 18 juli (nog maar iets minder dan 3 weken!).

Liefs!

Advertenties

3 gedachtes over “Recept | Tim Tam cupcakes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s