Blog | Een rondje door de supermarkt in Australië

Na inmiddels meer dan drie maanden in Sydney gewoond te hebben, kan ik wel zeggen dat boodschappen doen een uitje is. Ja, dat lees je goed. Supermarkten in Australië zijn ware musea. The place to be. Je favoriete hangout. Er zijn zo veel toffe dingen te koop waar ik van tevoren überhaupt nog nooit van gehoord had. Tijd om enkele hoogtepuntjes met jullie te delen, dus ik neem jullie mee door de supermarkt.

Allereerst: supermarkten zijn hier groot. De groente- en fruitafdeling hier is net zo groot als de meeste supermarkten in Nederland. Alles is hier groot, en dan bedoel ik niet alleen afstanden of insecten.. Flesjes zijn 700 ml, in plaats van de vertrouwde 500 ml. Blikjes zijn standaard 375 ml, in plaats van 330 ml. Het is heel normaal om een 4-liter-verpakking wijn te kopen. Watermeloenen zijn gigantisch. En een bak ijs hier helpt je door wel drie gebroken harten heen. De markt wordt hier trouwens gedomineerd door twee supermarktketens: Coles en Woolworths (ook wel “Woolies”). Ook Aldi kent men hier, maar die is minder populair dan eerdergenoemde.

Dit fantastische chocolade koekje komt voor mij met stipt op nummer één: Tim Tams. Het koekje bestaat uit twee lagen chocoladebiscuit, met daartussen een chocolade crème vulling. En dat dan in zo’n twintig verschillende smaken (karamel, banaan, piña colada, espresso..). Het koekje is vooral bekend om de “Tim Tam slam“:  je bijt overstaande diagonale hoeken van een Tim Tam af, doopt het koekje in een warme drank en je slurpt de drank op door de Tim Tam te gebruiken als rietje. Vervolgens heb je een halve seconde om het hele koekje naar binnen te werken, voordat het helemaal uit elkaar valt. Heaven!

TimTams
Tim Tams

De chocoladeafdeling is alsof je rechtstreeks de hemel in loopt. Belachelijk veel soorten chocolade. Kit Kat koop je hier bijvoorbeeld als een blok chocolade. En geen “gewone” Kit Kat, maar met vullingen als Cookies and Cream, Salted Caramel, Dark Chocolate of Mint. En laat ik vooral de Peanut Butter variant niet vergeten.

Een ander hoogtepuntje is de Cadbury Dairy Milk chocolade. Al die verschillende smaken, hallelujah! Oreo, Crunchie, Fruit & Nut, Bubbly, Jelly Popping Candy Beanies (ze poppen echt in je mond!), Mint, Caramel en nog enorm veel andere soorten. Ik ben vooral fan van de Oreo variant hiervan, want er zitten écht stukjes Oreo in! De gewone Oreo koekjes heb je hier trouwens ook in absurd veel smaken: chocolade, aardbei, mint, citroen..

20160505_094951
Kit Kat Cookies and Cream
DM
Cadbury Dairy Milk Crunchie, Oreo en Salted Caramel

Nog iets typisch Australisch zijn Lamingtons. Het is een soort sponscake, omhuld met een laagje chocolade en geraspte kokos. Een gebruik is om zo’n Lamington doormidden te snijden en er een laagje slagroom er tussen te doen (zet ze wel even in de koelkast voordat je ze opeet, zodat de slagroom kan opstijven!).

In het chips schap vind je bijvoorbeeld Cheeseburger chips of Grilled Chicken chips, die beiden vegetarisch (?!) zijn. En natuurlijk de typisch Australische Twisties. Het schijnt zelfs dat deze chips met kaassmaak de meest populaire snack van het land zijn. Paprikachips – mijn persoonlijke favoriet – kennen ze hier overigens niet eens.

Twisties.jpg
Twisties Cheese

Wat ik zelf heel tof vind: boodschappen doen als je op dieet bent, een glutenallergie hebt of vegetarisch/veganistisch bent, is hier een pretje. Er zijn aparte schappen voor zowel dieetproducten als glutenvrije producten. En vegetarisch en/of veganistisch eten (en shampoo etc.) wordt hier duidelijk aangegeven op de verpakking, anders dan in Nederland.

Pindakaas smaakt hier heel vreemd. Als enorm liefhebber van pindakaas kan ik zelfs wel stellen dat het überhaupt niet eens naar pindakaas smaakt. Gelukkig voorzagen mijn ouders me al vrij snel van 2 kilo (!) Hollandse Calvé pindakaas (dankjewel!). Verder vind je in de categorie broodbeleg in Australië natuurlijk Vegemite. Nou, dat wilde ik wel proberen! Het ziet eruit als een combinatie tussen appelstroop en chocopasta, dus ik smeerde een lekker dikke laag op mijn boterham. Het was heel zout en bitter, en ontzettend smerig!! Wat bleek? Het is gebruikelijk om het heel dun op je brood te smeren, met een laagje boter. Oeps.

Vegemite
Vegemite

De ijsafdeling. Of beter gezegd: het ijsparadijs. Waar wij in Nederland vooral bekend zijn met de Cookie Dough smaak van Ben & Jerry’s, hebben ze hier zo’n twintig verschillende smaken. Maar Ben & Jerry’s is niet eens het hoogtepunt. Bakken ijs met smaken als Rum & Raisin, Caramel Macademia, Cookies & Cream of zelfs Smarties. Om de populaire typisch Australische Golden Gaytime ijsjes (“gay” betekent in deze context zoiets als “happy”) niet te vergeten: toffee- en vanille-ijs, omhuld met chocolade en koekkruimels.

En tenslotte: de Nederlandse afdeling. Ja, sommige supermarkten hier hebben een speciaal Nederlands schap. Speculaas, stroopwafels, pannenkoeken, hagelslag, drop, appelmoes, peperkoek, roggebrood, King pepermunt – zelfs een pak Koopmans poffertjes met hilarische Engelse instructies (“heat the Poffertjes pan, pour the batter in the little holes, brown one side of the poffertjes“).

20160506_170012
Hollandse pannenkoeken

Eenmaal bij de kassa, worden bij de Coles en Woolies de boodschappen voor je ingepakt in de hier welbekende grijze plastic tasjes (de ironie: in Nederland moet je zelfs betalen voor een plastic tasje). Na een gesprek met twee Australische medestudenten bleek zelfs dat zij het hooguit belachelijk vonden dat medewerkers bij de Aldi hun boodschappen niet inpakken én dat je daar moet betalen voor een plastic tas.

Anders dan in Nederland kun je hier in de meeste supermarkten geen alcohol kopen, daarvoor moet je naar een speciale bottle shop. Verder hebben winkelwagentjes hier een automatisch blokkeersysteem, zodat de wieltjes blokkeren als het wagentje te ver van de supermarkt vandaan gaat. Dit is in Nederland overigens ook, maar het verschil is dat je hier om die reden letterlijk door de hele stad rondzwervende winkelwagentjes vindt, op de meest vreemde plekken.

Mocht je benieuwd zijn naar één van deze dingen? Ik neem natuurlijk een koffer vol (ja, letterlijk!) met deze Australische lekkernijen mee als ik terug ga naar Nederland (19 juli ben ik weer terug)! Liefs!

Advertenties

7 gedachtes over “Blog | Een rondje door de supermarkt in Australië

  1. Hi Lindy, ik kwam via google op je blog terecht want ik ben op zoek naar stroopwafels in Sydney en hopelijk ook kaas. Zou jij mij misschien kunnen vertellen bij welke supermarkt ik het beste terecht kan daar?
    Thanks alvast en groetjes, Roos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s