Blog | De twee wondermiddelen bij een tentamen

Inmiddels zit ik in het derde bachelorjaar van mijn studie aan de Universiteit. Dat betekent dat ik al 24 proefwerkweken en 9 tentamenweken achter de rug heb en vandaag het laatste tentamen van de 10e tentamenweek ga maken (spannend!). Wat tentamens betreft ben ik een ongelofelijke stresskip: “Wat als ik alles vergeet?” “Wat als ik het tentamen helemaal verpest?” of “Misschien heb ik wel niet genoeg geleerd!” En zo nog tienduizend andere dingen die het laatste uur voor een tentamen door mijn hoofd gaan.

Een heleboel tentamenweken geleden vertelde Leandra, een vriendinnetje van me, dat ze altijd een banaan en chocolade at voor een tentamen. Waarom? Het zou je hersenen stimuleren tijdens het tentamen. Die (misschien bijgelovige) gewoonte heb ik overgenomen en ik ben er zelfs sterk in gaan geloven. Of het werkt? Het is in ieder geval lekker.

Banaan

Bananen zijn een bron van langzame koolhydraten. Door hun complexe samenstelling duurt het langer voordat je lichaam het zetmeel uit die koolhydraten afgebroken heeft, en omgezet heeft tot glucose. Die glucose leveren energie aan je hersenen. Hierdoor wordt je alert en kun je je goed concentreren.

Omdat het verteren van die koolhydraten in dit geval langzaam gaat, wordt er ook langzaam en geleidelijk glucose geleverd. Op die manier krijgen je hersenen langdurig “brandstof” van die ene banaan, waardoor je je beter én langer kunt concentreren.

Chocolade

Hoe het dan precies in z’n werk gaat bij chocolade, is ietwat lastiger. In één (lange) zin: pure chocolade bevordert tijdelijk de toevoer van bloed naar de hersenen, maakt je alerter, je kunt je er beter door concentreren en het leidt tot een verhoogde reactiesnelheid. Oké, en nu in stukjes.

Diverse stoffen in chocolade blijken invloed te hebben op de werking van de hersenen. Zo bevat cacao een grote hoeveelheid polyfenolen; de chemische verbindingen in plantaardige voeding. De belangrijkste groep polyfenolen bestaat uit flavonoïden en die flavonoïden geven je hersenen een boost.

Verder bevat chocolade diverse soorten neurotransmitters. Deze stofjes zorgen ervoor dat alle zenuwcellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren en iedere neurotransmitter heeft zo z’n eigen functie:

  • Het eten van chocolade zorgt ervoor dat je hersenen meer endorfine afgeven. Het afgeven van endorfine zorgt ervoor dat stress vermindert wordt.
  • Ook het stofje dopamine wordt afgegeven bij het eten van chocolade. Het vrijmaken van deze neurotransmitter blijkt te zorgen voor een verbetering van je cognitieve prestaties.
  • Chocolade bevat daarnaast een kleine hoeveelheid cafeïne, een stimulerend stofje. Cafeïne blijkt je geheugen, denkvermogen, intelligentie, aandacht en concentratie te verbeteren.

Voordat we met z’n allen chocolade gaan inslaan, er is één maar: al deze neurotransmitters komen in zulke kleine hoeveelheden voor in een stuk chocolade, dat je minstens tien kilo chocolade moet verorberen om daadwerkelijk verbetering te ervaren.

Of het nu werkt, of totale bullshit is, ik blijf voor ieder tentamen braaf een banaan en een stukje chocolade eten. De één gelooft in het ongeluk van nummer 13 of een zwarte kat, de ander in het geluk van een hoefijzer of een klavertje vier; ik houd vast aan de gedachte dat ik mijn tentamen beter zal maken na het eten van een banaan en een stukje chocolade. Ik heb tenslotte nog nooit een tentamen hoeven herkansen (*afkloppen*).

Liefs!

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Blog | De twee wondermiddelen bij een tentamen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s