Blog | Mijn vijfdaags detoxdagboek

 

Al een tijdje liep ik rond met het idee om een detoxkuur te volgen. Vorige week schreef ik er een stukje over en afgelopen week (maandag 18 t/m vrijdag 22 januari) ben ik daadwerkelijk die detox gaan doen. Hoe het mij vergaan is? Dat lees je hier.

Dag 1:

Ontbijt: smoothie van banaan, spinazie, aardbeien en chiazaad
Tussendoor: appel
Lunch: smoothie van komkommer, citroensap, peer, blauwe bessen en lijnzaad
Tussendoor: worteltjes
Diner: gekookte bloemkool en gegrilde zoete aardappel

Hoe ik de eerste dag het beste kan beschrijven? Moe en koud. ’s Ochtends druk in de weer geweest: een kwartier cardio en een halfuur krachttraining in de sportschool en zo’n 40 minuten fietsend onderweg geweest. Daarna thuis nog een paar uurtjes lopen klussen en met een enorm hongergevoel begon ik dan ook aan mijn lunch. Na de lunch had ik een gigantisch “inkakmomentje” en ik heb dan ook een middagdutje gedaan. Heerlijk! Zelfs na mijn middagdutje merkte ik dat ik niet veel energie had en ik heb dan ook niet veel zinnigs meer gedaan. Qua voeding was het heel goed vol te houden: nog geen enkele neiging naar ander eten gehad.

Dag3_2

Dag 2:

Ontbijt: smoothie van zoete aardappel, wortel en kaneel
Tussendoor: handje blauwe bessen
Lunch: smoothie van appel, hazelnoten, aardbei en chiazaad
Tussendoor: kakifruit
Diner: komkommer en rode ui uit het zuur (nachtje laten staan in water + azijn + zout + peper) en een salade van sla en cherrytomaatjes

Ik merk dat ik vandaag iets meer energie heb, maar ik ben nog steeds niet vooruit te branden. Fietsen naar de sportschool lijkt net even wat meer moeite te kosten en m’n rondje cardio heb ik dan ook overgeslagen. Mijn ontbijtsmoothie vond ik ontzettend vies, misschien dat ik nog moet wennen aan sapjes met alleen maar groenten in?! De zoete fruitsmoothie tijdens de lunch maakte echter veel goed. Tegen de avond begon het in mijn buik wat te rommelen, maar dat zal wel bij het ontgiften horen?!

Dag2_3

Dag 3:

Ontbijt: smoothie van blauwe bessen, banaan en chiazaad
Tussendoor: kiwi
Lunch: smoothie van boerenkool, appel, mango en chiazaad
Tussendoor: worteltjes
Diner: zoete aardappel “frietjes” uit de oven en gekookte broccoli

IK MOET ZO VAAK PLASSEN. Ik krijg veel meer water binnen dan normaal (ik drink doorgaans niet zo veel, ook al weet ik dat dat heel slecht is) en dat merk ik. Jeetje, ik blijf maar op en neer aan het lopen naar de wc. Qua eten gaat het goed, maar ik merk wel dat ik écht enorm uitkijk naar ieder eetmomentje. Energieniveau is nog steeds niet heel erg optimaal, normale dingen lijken nét even wat meer moeite te kosten. Maar: ik ben al over de helft en ik heb het nog steeds gewoon volgehouden!!

Dag 4:

Ontbijt: smoothie van spinazie, blauwe bessen, appel en chiazaad
Tussendoor: kakifruit
Lunch: smoothie van kiwi, mango, komkommer en chiazaad
Tussendoor: appel
Diner: salade van sla, komkommer en paprika

Vandaag voel ik me een stuk energieker! Qua energie is er echt een gigantisch verschil met de eerste dag, jeetje wat was ik toen moe. Merk wel dat ik zo’n twee uur na een smoothie alweer honger heb, misschien toch de smoothies iets groter maken dan 500 ml? Een nadeel is dat dat betekent dat ik waarschijnlijk nóg meer moet plassen. Nóg meer.

Dag4

Dag 5:

Ontbijt: smoothie van wortel, appel, kakifruit, kaneel en lijnzaad.
Tussendoor: peer
Lunch: smoothie van boerenkool, banaan en blauwe bessen.
Tussendoor: worteltjes
Diner: gestoomde bloemkool, paprika en broccoli

Ik heb (gelukkig!) weer energie voor 10, maar merk dat ik nog steeds een beetje moet wennen aan de voeding. Als ik snel opsta, word ik duizelig en ook sporten gaat nog niet zoals het normaal gaat. Het viel me gisteren en vandaag op dat ik alle etensgeuren opsnuif. Overal ruik ik eten. Of denk ik eten te ruiken, dat is ook mogelijk. Zou dit iets te maken hebben met de detox? Of is dat gewoon het verlangen naar eten?

Dag5

En??

Vooraf had ik het idee dat vijf dagen geen gigantisch verschil gingen maken. Misschien moet ik daar op terugkomen: want dat hebben ze wel gedaan. Het grootste verschil is dat mijn lichaam blijkbaar heel goed reageert op enkel plantaardige voeding. Ik heb vaak en snel last van mijn buik en een opgeblazen gevoel, dat heb ik de hele week lang niet gehad. ’s Avonds ga ik vaak naar bed met een ballonbuik, en dat was nu veel minder het geval! Mijn spijsvertering lijkt veel soepeler te werken dan normaal. Bewijst maar weer eens dat wát je eet zo ontzettend belangrijk is. Ik weet zeker dat ik voortaan regelmatig een detoxdagje in ga voeren en zo af en toe enkel plantaardig ga eten. Niet uit principe (zoals ik bijvoorbeeld uit principe geen vlees of vis eet), maar puur omdat mijn lichaam er zo goed op reageert.

Verder zijn alle onregelmatigheden en het puistje wat ik in mijn gezicht had, weg. Nu heb ik zelf al een vrij egale huid, maar na deze vijf dagen is die nog nét wat stralender. Voor mijn gevoel ben ik mentaal ook helderder, zo even lekker opgefrist. Zoals een verfrissende douche als je net uit bed stapt. Heerlijk gevoel!

Wat ik zelf wel even spannend vond, is het weegschaalmomentje. Wat zou de afvoer van gifstoffen (opgeslagen in vetcellen) voor gevolgen hebben voor mijn gewicht? Waren er eigenlijk überhaupt wel gifstoffen (en dus vetjes) afgevoerd? The day after, moment van de waarheid. -2,2 kilo in 5 dagen! Die 2,2 kilo is waarschijnlijk een combinatie van legere glycogeenvoorraden (de voorraden waar het lichaam suiker opslaat) in mijn lever en spieren, wat vetafname (door calorietekort), wat spierafname (door eiwittekort) en wat mineralen uit mijn botten.

Het volhouden verliep makkelijker dan ik dacht. Ik was bang dat ik op zou geven of buiten mijn schema zou gaan eten, maar dat was helemaal niet het geval. Natuurlijk heb ik wel al bedacht wat ik de dagen na mijn detox allemaal ga eten, maar het is netjes enkel bij de gedachte gebleven. Trouwens ook een bedankje naar al mijn volgers op Instagram, want ik vond het heel erg lief dat jullie me bleven aanmoedigen en steunen!

Mocht je mijn detoxkuur nou ook eens willen doen? Dan is hier het boodschappenlijstje: 3 bananen • 6 appels • 2 mango’s • 3 kaki’s • 2 kiwi’s • 2 peren • spinazie • boerenkool • 2 komkommers • 3 flinke zoete aardappelen • krop sla • 1 rode ui • cherrytomaatjes • bloemkool • broccoli • 1 paprika • worteltjes • chiazaad • lijnzaad. Alle smoothies heb ik gemaakt met water als basis. En hier vind je mijn zelfgemaakte eetschema wat ik aangehouden heb! Heel veel succes ermee, en ik vind het heel leuk als je me laat weten hoe het jou vergaat/vergaan is!

Heb jij wel eens een detox gedaan? Hoe is het jou vergaan?

Advertenties

4 gedachtes over “Blog | Mijn vijfdaags detoxdagboek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s