Blog | Detoxen

Detoxen. Schijnt hip te zijn anno 2016, maar wat is het eigenlijk? Detoxen is niets meer dan een mooi woord voor het ontgiften van je lichaam: jezelf ontdoen van giftige stoffen. Ontgiften? Je lichaam scheidt zelf afvalstoffen af via de ontlasting, urine en door te transpireren. Tegenwoordig leven we echter ten midden van zo veel schadelijke stoffen, dat ons lichaam niet meer in z’n eentje al die afvalstoffen kan afvoeren. De afvalstoffen die overblijven, slaat ons lichaam op in vetcellen zodat ze niet schadelijk zijn elders in ons lichaam.

Door te detoxen help je je lichaam daarmee een handje. De giftige stoffen die opgeslagen liggen in de vetcellen worden afgevoerd. Tijdens een detoxperiode vermijd je cafeïne, suikers, snelle koolhydraten (pasta, witte rijst, aardappelen, brood) en dierlijke producten (vlees, vis, zuivel, melk, kaas, yoghurt en eieren). Hallelujah, dan blijft er toch niets meer over? Dat was mijn eerste reactie althans.

Ik ging wat rondneuzen en kwam uiteindelijk op het volgende uit. Een detox komt vrijwel volledig neer op plantaardig eten. (Rauwe) groenten en fruit als basis; noten en zaden als aanvulling. Door verse smoothies, soepjes, thee en veel water zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Detoxen spreekt me al een tijdje aan, omdat het zoveel goeds zou doen voor je lichaam. Energieker, een mooiere huid, betere nachtrust, sterker immuunsysteem en je verliest doorgaans wat gewicht. Ik ben eigenlijk gewoon benieuwd wat het voor mij kan doen én of ik wel het doorzettingsvermogen heb om dit vijf dagen lang vol te houden.

En dus ga ik de uitdaging aan: aanstaande maandag begin ik met een vijfdaagse detoxkuur. Mijn eetschema heb ik zelf samengesteld, en voor de eerste dag ziet het er bijvoorbeeld zo uit:

Eetdagboek dag 1

Ontbijt: smoothie van banaan, spinazie, frambozen en chiazaad
Tussendoor: appel
Lunch: smoothie van komkommer, citroen, peer en lijnzaad
Tussendoor: worteltjes
Diner: gegrilde bloemkool en zoete aardappel

Omdat ik in mijn normale voedingspatroon al heel veel groenten en fruit eet, besloot ik om niet eerst voorzichtig te beginnen, maar om direct grondig te gaan detoxen. Uit mijn ervaring met de kaakchirurg heb ik geleerd dat enkel vloeibaar voedsel “eten” niet zo mijn ding is. Daarom besloot ik om als ontbijt en lunch een smoothie te nemen, maar als diner bijvoorbeeld groenten of een grote groene salade te eten. Dat maakt het waarschijnlijk voor mij makkelijker om vol te houden. Ook zal ik iedere ochtend een glas lauwwarm water met citroensap drinken.

Aan het einde van mijn detoxkuur kun je uiteraard hier op Boter, kaas & eieren blog lezen hoe het mij vergaan is. En je kunt natuurlijk ook op Instagram volgen hoe het detoxen me bevalt.

Heb jij wel eens gedetoxt? Hoe is het jou vergaan?

Veel liefs!

Advertenties

5 gedachtes over “Blog | Detoxen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s