Blog | Jij eet zeker alleen maar worteltjes?!

Sinds tweeëneenhalf à drie jaar ben ik lacto-ovo vegetariër. Dat houdt in dat ik geen vlees, vis of schaaldieren eet, maar wel dierlijke producten zoals zuivel en eieren. Maar waarom heb ik deze keuze eigenlijk gemaakt? Ik krijg regelmatig vragen over het vegetariër zijn vanuit mijn omgeving. Deze blog is absoluut niet bedoeld om jullie te overtuigen om óók vegetarisch te gaan eten, maar puur om met jullie te delen waarom ik vegetarisch ben gaan eten.

Ik moet misschien eerst vertellen dat ik nooit van vlees gehouden heb. Ik vond het simpelweg niet lekker, dus de stap naar vegetarisch eten was voor mij op dat gebied niet zo heel groot. Ik mis het niet en heb het nooit gemist. Dus “ik begrijp niet hoe jij zonder vlees kunt” kunnen we meteen van de tafel vegen. In het begin was het wel even wennen en er deden zich ook wel eens situaties voor waarbij het even lastig was om vast te houden aan mijn principes. En toch heb ik vegetarisch eten nooit gezien als iets wat moet, maar juist altijd als iets wat ik zelf wil.

Waarom eet je vegetarisch?

Die vraag probeer ik eigenlijk altijd een beetje te ontwijken. Vaak komt die vraag namelijk niet uit pure interesse, maar om een discussie met me aan te gaan over waarom ik wél vlees zou moeten eten. En daarnaast is het voor mij inmiddels zo vanzelfsprekend om vegetarisch te eten, dat ik écht over die vraag na moet denken. Maar ja, ik ben dus eigenlijk zo’n typisch gevalletje “ik vind het zielig voor de dieren”. Ik kom van het Limburgse platteland en ben opgegroeid tussen de dieren. Van kinds af aan heb ik moeite gehad met dierenleed en dieren zijn in mijn ogen niet om opgegeten te worden. Hoe cliché het ook mag klinken: ik kan en wil zo’n beestje niet opeten. En ik heb er een heel fijn gevoel bij dat ik dat dan ook niet meer doe.

Denk je nu echt dat jij in je eentje een verschil maakt?

Natuurlijk begrijp ik dat ik als vegetariër niet in m’n eentje de wereld verbeter, maar ik heb er vooral zelf een prettig gevoel bij. Maar een beetje research leerde me dat er in één vegetarisch mensenleven ongeveer 5 koeien, 35 varkens, 5 schapen en honderden (zo’n 625!) kippen bespaard worden. Dat is nóg een reden voor mij om vegetariër te blijven. Het maakt me verder helemaal niets uit dat iemand anders vlees eet, zolang ík het maar niet hoef.

Maar wat eet je dán?

Sinds ik vegetarisch ben gaan eten, ben ik eten pas écht gaan ontdekken. Ik ben veel dichter bij de natuur gaan eten: de basis van mijn maaltijden bestaat nu uit groenten en/of fruit. Er ging echt een wereld voor me open. Courgette, zoete aardappel, pompoen, mango, granaatappel, vijgen: een rijtje groenten en fruit die ik tot tweeëneenhalf jaar geleden nooit gegeten had, maar nu voor geen goud meer zou willen missen. Net als bijvoorbeeld houmous, risotto of kikkererwten.

Ik ben pas écht van eten en koken gaan houden, sinds ik vegetarisch eet. Koken werd veel creatiever en gevarieerder, want de standaard “aardappelen vlees groente” maaltijd was er niet meer. Nieuwe dingen ontdekken, experimenteren met ingrediënten, ik vind het zó leuk. Een kwarktaart maken zonder gelatine, chili con carne zonder gehakt; het is juist een uitdaging om daar iets eetbaars van te maken. Vegetarisch koken vind ik gewoon écht leuk, ook omdat kruiden en specerijen een veel belangrijkere rol spelen dan wanneer je wel met vlees kookt.

Wat ik wel nog lastig vind, is hoe ik tegenover bijvoorbeeld make-up die op dieren getest is, sta. Ik roep altijd wel hard dat ik fel tegen het testen op dieren ben, maar tegelijkertijd blijf ik die make-up wel gewoon kopen. En shampoo. En haarverf. En crèmepjes. Hoe staan jullie daar tegenover? Hoe doen jullie dat?

PS: Nee, ik eet niet alléén maar worteltjes. Maar ik eet er wel heel veel.

Advertenties

4 gedachtes over “Blog | Jij eet zeker alleen maar worteltjes?!

 1. Heel herkenbaar stuk! Ik ben ook vegetarisch vanwege het dierenleed. En ik heb soms ook moeite met make-up en dat soort dingen, maar heb het idee dat als je echt overal rekening mee wil houden het erg vermoeiend gaat worden. Het scheelt al dat we er een beetje rekening mee houden toch 😉 (ik ben blij om te lezen dat ik zoveel dierenlevens kan besparen met mijn vegetarierschap).

  Voor mij is er een extra dilemma dat ik nu twee kleine kinderen heb (1 en 3 jaar) want mijn vriend eet wel vlees. Ik wil ze uiteindelijk zelf de keus laten dus ze eten op de opvang gewoon vlees en thuis af en toe maar we eten heel gevarieerd en ook tofu, peulvruchten etc. En als we vlees kopen doen we het bij de biologische keurslager…

  Ik vind de weerstand van mensen wel heel vervelend, had op mijn blog ook een stuk gezet over waarom ik ooit vegetarier ben geworden en op Facebook ontstond een discussie tussen iemand die zei dat vegetariers boosdoeners zijn en de varkensindustrie juist heel positief is voor de wereld :’)

  1. Wat een leuke reactie! Fijn om dit zo met anderen te delen, want in mijn omgeving eet eigenlijk iedereen gewoon vlees.

   Precies, het is denk ik inderdaad heel erg vermoeiend om echt overal rekening mee te houden, maar ik vind het soms wel fijn om er even bij stil te staan.

   Oh jemig, dat lijkt me ook heel lastig. Ik denk dat ik me in jouw oplossing het beste zou kunnen vinden!

   Ja precies, die weerstand. Of het niet serieus genomen worden, alsof het een bevlieging is. Dat vind ik inderdaad ook knap vervelend! Maar het stomste van alles vind ik dat sommige mensen me proberen te overtuigen waarom ik wél vlees zou moeten eten. Laat mij gewoon vegetariër zijn, laat ik jou gewoon vlees eten, oké?

   Fijne zondag nog! Liefs

   1. Hier in Rotterdam (/ de Randstad) is vegetarier zijn veel gebruikelijk denk ik! Maar ik heb in Spanje gewoond en herken wat je zegt, daar was iedereen ook erg pro-vlees… Nog erger, ze vonden het daar echt gevaarlijk als je geen vlees at!!

   2. Ik merk inderdaad dat het in de stad veel “normaler” is om vegetariër te zijn. Hier op het platteland is het toch eigenlijk “normaal” om vlees te eten en ben je nog echt een uitzonderlijk geval als je vegetarisch eet. Ik merk wel dat restaurants hier steeds ruimdenkender zijn, oftewel dat je als vegetariër inmiddels wel meer dan één gerecht kunt kiezen! X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s