Recept | Gezondere oliebollen

Geen oudejaarsavond zonder oliebollen. Maar toch kun je dat ook een beetje gezonder doen dan de traditionele in olie gebakken oliebollen. Ik kwam op het idee voor dit recept door de kwarkbollen die ik eerder al eens maakte (veel dank aan Jenny en Rosa voor dat idee!). Ik gaf een twist aan dat recept en zo maakte ik dit jaar gezondere “oliebollen”.

Benodigdheden:

  • 250 g Griekse yoghurt
  • 250 g speltbloem
  • 150 g sultana rozijnen
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • snufje zout

Wel de rozijnen ongeveer een kwartiertje in lauwwarm water. Meng in een beslagkom de Griekse yoghurt, olie, eieren, het bakpoeder, de kaneel en een snufje zout. Je kunt dit het beste doen met een grote lepel. Roer daarna de speltbloem er doorheen. Roer alles goed door elkaar en doe tenslotte de rozijnen erdoor.

OLIEBOLLEN.JPG

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag met twee lepels over 12 “hoopjes”. Bak de oliebollen 20 minuten in een heteluchtoven van 180°C. Laat ze afkoelen en bestrooi ze eventueel met wat poedersuiker.

OLIEBOLLEN2.JPG

Als je van oliebollen met stukjes appel houdt, kun je met de rozijnen ook nog een halve fijngesneden appel door het beslag roeren. Een goede tip vind ik zelf om een deel van de oliebollen in te vriezen. Je kunt ze namelijk maar enkele dagen bewaren en als je ze invriest, kun je er nog wat langer van genieten!

Ik wens jullie allemaal, op z’n Limburgs, “unne goije roetsj” en het allerbeste voor 2016!

OLIEBOLLEN6.JPG

OLIEBOLLEN5.JPG

 

Advertenties

5 gedachtes over “Recept | Gezondere oliebollen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s