Recept | Risottoballetjes

Ik eet heel graag risotto en er zijn dan ook oneindig veel lekkere gerechten te bedenken met risotto. Voor Kerstmis maakte ik als amuse kerstballetjes: gefrituurde risottoballetjes.

Risottoballetjes4

Benodigdheden:

  • 2 eieren
  • paneermeel
  • 1 wortel
  • ¼ rode paprika
  • ¼ witte ui
  • groentebouillon
  • ± 100 g risotto

Snijd de wortel, paprika en de ui heel fijn. Fruit deze kort in een pannetje. Doe na een paar minuutjes de risottorijst erbij en bak deze tot de korrels glazig zijn. Voeg dan telkens een scheut groentebouillon toe, maar voeg pas meer toe als de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen. Risottorijst verschilt van gewone rijst in dat het veel meer vocht opneemt: 100 g risottorijst neemt ongeveer 300 ml vocht op. Ga zo door tot de risottorijst helemaal gaar is (even proeven!). Je kunt dan eventueel een klontje boter erdoor roeren om het wat romiger te maken, maar het is niet per se nodig.

Zet de risotto zo’n twee uur in de koelkast, tot het volledig afgekoeld is. Neem daarna twee bakjes: één met de twee losgeklopte eieren en één met een bodem paneermeel. Maak met je handen balletjes van de risotto. Dit gaat het beste met vochtige handen, dan plakt de risotto niet aan je handen vast.

Als je op deze manier alle risotto op gebruikt hebt, verhit dan vast de frituur tot 180°C of verhit een koekenpan met vet. Doop de balletjes één voor één eerst in het losgeklopte ei, en haal ze daarna door de paneermeel. Als je zo alle balletjes gehad hebt, herhaal je dit nog eens om er zeker van te zijn dat de balletjes goed bedekt zijn en je een stevig korstje krijgt.

Frituur de balletjes zo’n 2 tot 3 minuten en serveer ze meteen daarna. Als je de kerstballetjes als amuse gebruikt, zou ik er 1 à 2 serveren. Als voorgerecht kun je er natuurlijk wat meer op een bordje serveren.

Risottoballetjes3

AMUSE RISOTTO

Wat is jouw favoriete Kerstrecept? Liefs, en alvast een hele fijne Kerst allemaal!

Advertenties

Een gedachte over “Recept | Risottoballetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s