Blog | Gezonde bakvetten? Help!

Roomboter, margarine, olijfolie, kokosolie.. Verzadigde vetten, onverzadigde vetten, cholesterol.. Help, hoe zit het nu?! Wat is nu écht gezond? Omdat ik graag gezond eet, ging ik op onderzoek uit.

Allereerst is er een heel belangrijk verschil tussen koud of warm gebruik van bakvetten. Onverzadigde vetten (bijv. olijfolie,  zonnebloemolie, notenolie en lijnzaadolie) kun je het beste koud gebruiken, omdat er bij verhitting al gauw schadelijke stoffen vrijkomen, de zogeheten transvetten. Deze zijn enorm ongezond. In tegenstelling tot bovenstaande bakvetten, verandert de samenstelling van verzadigde vetten vrijwel niet bij verhitten, oxidatie door zonlicht of contact met zuurstof. Verzadigde vetten zijn namelijk veel stabieler en daarom gezonder. Voorbeelden hiervan zijn roomboter (ja, echt!) en kokosolie.

617c14a1884c5bb4285687e08694d909_is-fat-good-or-bad-580x326_featuredImage

Hoewel roomboter vaak als ongezond bestempeld wordt, blijkt (vooral biologische) roomboter vele malen gezonder dan bijvoorbeeld margarine. Margarine is namelijk allesbehalve natuurlijk: bij het productieproces van margarine ontstaan vele transvetten, schadelijke stoffen die je beter kunt vermijden. Daarnaast bevat margarine veel suikers en E-nummers en wordt er veel water aan toegevoegd. Roomboter wordt echter gemaakt van het vet dat in koeienmelk zit en bevat daarom veel vitaminen en mineralen. Ondanks dat roomboter ook bewerkt wordt, is dat een veel natuurlijker proces dan bij margarine (er wordt minder aan toegevoegd). Kortom: verzadigde vetzuren zijn weliswaar niet heel gezond, maar transvetten zijn nog ongezonder. Ik kies daarom voortaan voor roomboter.

Tenslotte is er nog kokosolie, mijn persoonlijke favoriet. Kokosolie of kokosvet bestaat ook uit verzadigde vetten, maar het bestaat voornamelijk uit middellange vetzuren, die in tegenstelling tot andere verzadigde vetten juist wél gezond zijn. Deze middellange vetzuren worden namelijk razendsnel omgezet in energie en worden nauwelijks opgeslagen als vet in ons lichaam. Daarnaast heeft kokosolie geen invloed op het cholesterolgehalte (in tegenstelling tot andere verzadigde vetten, zoals roomboter). Onthoud wel dat ondanks dat kokosvet een gezond vet is, het toch veel kilocalorieën bevat.

Waar het een beetje op neerkomt is: biologische, onbewerkte, échte vetten zijn het beste voor je lichaam. Eet zo dicht mogelijk bij de natuur.

Dit was mijn allereerste niet-recept op deze blog. Was het iets? Ik zou het heel tof vinden als jullie hieronder laten weten wat jullie ervan vonden! Vaker doen, of toch maar niet? Liefs

Advertenties

6 gedachtes over “Blog | Gezonde bakvetten? Help!

 1. Leuk stuk om te lezen. Je schrijft educatief maar toch in je eigen woorden wat het makkelijk leesbaar houdt en dicht bij de lezer brengt. Ik zou geen probleem hebben meer van dit soort stukken van jou te lezen.

  Groetjes,
  Tommy.

 2. Hoi Lindy,

  Ik vraag mij nog altijd af waarom het verzadigde vet wat in kokosvet zit niet voor verhoging van het cholesterol zorgt? Kun jij dit zo uitleggen? Ik adviseer namelijk vaak bij een te hoog cholesterol om geen kokosvet te gebruiken omdat dit vet het hoogst is aan verzadigd vet. En overal lees je ook weer wat anders.
  Groetjes Romee

  1. Hoi Romee! Ik begrijp je verwarring, want er bestaat inderdaad heel veel onduidelijkheid over of kokosolie wel/niet gezond is. Kokosolie bestaat weliswaar voor een heel groot deel uit verzadigd vet, maar omdat het opgebouwd is uit middellange ketens, is het makkelijker te verteren dan verzadigde vetten met lange ketens (bijvoorbeeld olijfolie). De meeste vetten komen via je maag en darmen terecht bij de lever. De lever verwerkt die vetten dan en “stuurt” ze vervolgens naar de plek in je lichaam waar ze nodig zijn. Middellange vetzuren – en dus kokosolie – hoeven echter niet verwerkt te worden door de lever. Via je maag en darmen komt het direct in je bloed, en daarom levert het meteen energie en wordt het in mindere mate als vet opgeslagen. Omdat kokosolie niet door de lever verwerkt hoeft te worden, heeft het geen invloed op het cholesterolgehalte (de cholesterolstofwisseling vindt namelijk vooral in de lever plaats). Hopelijk heb ik je hier voldoende mee geholpen! Ik heb dit overigens niet zelf bedacht, maar heb simpelweg research gedaan. Liefs!

   1. Bedankt voor je uitleg! Helder verhaal. Ik vind het soms ook zo moeilijk om ergens een mening over te vormen omdat er zo veel geschreven wordt. Ik ga dit zeker meenemen en er gewoon nog meer over lezen. Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s