Recept | Pompoen cake

Brrrrr, wat is het koud ineens hè? Hallooo wintergevoel. Hallo donkere avondjes met een kop thee en dikke wollen sokken aan. In de Allerhande van oktober kwam ik een pompoen-sinaasappelcake tegen voor “op gure herfstdagen”. Dit bracht me op het idee voor een gezond recept voor pompoencake. Een beetje creativiteit hier, wat rekenen daar. Tadaaaa, dit receptje is zó fijn. En ja echt, ik zit nu met een kop chai, een stukje pompoencake en een dikke trui aan voor de houtkachel. Ik deel mijn receptje graag met jullie.

Benodigdheden:

 • ½ ronde oranje pompoen
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 1 banaan
 • 50 g kokosolie
 • 2 eetlepels honing
 • 3 eieren
 • 125 g crème fraîche
 • 300 g volkorenbloem
 • 1½ eetlepel bakpoeder
 • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
 • snufje zout

Was de pompoen goed. Haal dan de pompoenpitten en de draadjes eruit. Neem een handje van de pitjes en spoel deze in een vergiet goed af. Leg ze dan uit elkaar op een bordje en zet dit even op een houtkachel of op de verwarming. Je kunt ze eventueel ook even in de oven roosteren. Pel dan de witte “schil” voorzichtig met een mesje of met je nagels, van de pit af. Er blijft dan een groen/grijze pompoenpit over.

Snijd het vruchtvlees van de pompoen in blokjes en kook deze in ongeveer 8 à 10 minuten gaar. Rasp de sinaasappel ondertussen. Als de pompoenblokjes gaar zijn, giet ze dan af en laat ze even afkoelen onder koud water. Laat het geheel goed uitlekken. Meng de (afgekoelde) pompoen, de sinaasappelrasp, de banaan, de kokosolie, de honing, de koek- en speculaaskruiden en een snufje zout. Ik deed het met een keukenmachine maar met een handmixer gaat het ook hartstikke goed. Meng vervolgens één voor één de eieren en de crème fraîche onder dit mengsel. Zeef dan het meel en het bakpoeder en meng weer even door. Mix tenslotte nog even op de hoogste stand, zodat je een luchtig beslag krijgt. Roer tenslotte de “gedroogde” pompoenpitten door het beslag. Vet dan een grote cakevorm in met kokosolie of bakspray. Schep het beslag erin en bak de cake ongeveer 50 à 55 minuten in een heteluchtoven van 180°C. Met een satéprikker kun je eventueel controleren of de cake gaar is: als je de satéprikker na prikken er droog en schoon uithaalt, is de cake gaar. Laat de cake dan een flinke tijd afkoelen op een rooster.

Advertenties

2 gedachtes over “Recept | Pompoen cake

 1. Super leuk recept! Ik wil het graag gaan maken alleen mag ik geen lactose. Kan ik de creme fraiche weglaten of weet je eventueel een vervanger?

  1. Wat leuk! Je zou de crème fraîche kunnen vervangen door een van de plantaardige producten van Alpro, die zijn ook lactosevrij. Je kunt bijvoorbeeld de plantaardige versie op yoghurt van Alpro gebruiken. De smaak zal daardoor wellicht iets anders zijn, maar zeker niet minder lekker. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Liefs, Lindy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s