Recept | Vega vezelrijke kwarktaart

In de wereld van fitties en foodies is het een waar fenomeen: de vezelrijke kwarktaart van Paul Bosma en Jelmer de Boer. Een taart waarmee je mag ontbijten. “Een bak kwark met granen in een taartpunt“. Het was even flink puzzelen, maar ik maakte een (kleinere) vegetarische variant. En lékker dat ‘ie is.

Benodigdheden:

  • 450 gram Alpro kwark blauwe bessen
  • 100 g Cream Cheese Light (Philadelphia light)
  • 50 g dadels
  • 30 g vanille whey
  • 125 g blauwe bessen
  • 16 g roomboter
  • 10 g Agar Agar
  • 100 g Fries roggebrood
  • 15 g chiazaad

Maal het roggebrood fijn met een keukenmachine. Snijd de dadels fijn en doe ze samen met de (gesmolten) boter bij het gemalen roggenbrood. Meng door. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en spreid het mengsel uit. Zet dit even in de koelkast.

Agar Agar is de vegetarische versie van gelatine. In plaats van blaadjes, koop je het in poedervorm. Pureer de blauwe bessen en breng deze aan de kook. Voeg het agar agar poeder toe en blijf goed roeren. Als het poeder opgelost is, blijf je het mengsel nog een paar minuutjes doorkoken. Draai het vuur dan uit. Als het ietwat afgekoeld is, kun je het fruitmengsel mengen met de kwark, de cream cheese en de whey. Mix goed door zodat je geen klontertjes krijgt. Roer tenslotte het chiazaad er nog doorheen. Agar agar poeder stolt bij ongeveer 35 à 40 graden. Als het mengsel is afgekoeld en wat dikker begint te worden, schenk je het in de springvorm. Laat het dan een paar uur opstijven in de koelkast.

Je zult zien dat agar agar sneller stijf wordt dan gelatine, maar wel sneller zijn bindingskracht verliest. Laat de kwarktaart daarom niet te lang staan (geen probleem!).

TCd3ADjAbIA1dKJDKmierYPvTvUoXVGQxLDns1lCMiU

vN1_DTS8LXJ5UgehTuW8JF2AGekp7BIBbf0uUrH0028

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s